ZETApress

hírportál

Nyársapát újra vár

Felhívás a világ magyarságához: a konyha világnapján, 2021. szeptember 18-án magyar asztalra, magyar alapanyagokból, magyar étel kerüljön! Nemcsak nyelvében, gyomrában is él a magyar! Nyársapáton egész napos rendezvényre várnak mindenkit!

Kinek nincsenek emlékei a gyermekkorban fogyasztott finom ételekről, italokról? Nagymama húslevese, a töltött káposzta, a paprikás krumpli, a disznótoros, a hurka, a kolbász, a bableves, a halászlé, a lecsó, s aztán a csörögefánk, a túrós csusza, a palacsinta, a madártej, a meggyes rétes. Mindezt jó magyar borral, pálinkával ékesítve… Mennyi menyei finomság! Mindannyiunknak ezer élménye van, s már a nyál is összefut a szánkban, amikor ezekről beszélünk.

Pedig, ha manapság betérünk egy magyarországi étkezőhelyre, s ezekre a finomságokra rákérdezünk, legtöbb helyen nemleges választ kapunk. Elözönlötték utcáinkat a kínai, a török, a görög éttermek, az albán pékségek, és persze a McDonalds, a Burger King, a Kentacky-csirkék, a hamburgerek, hogy azokról az éttermekről ne is szóljunk, ahol egy hatalmas tányéron egy félfalatnyi, művészi szépségű dekorációs összeállítás érkezik az éhes, majd éhen maradt vendéghez – az ötjegyű számlaösszeggel együtt.

A Panoráma Világklub már 2017-ben megkongatta a vészharangot, s a világ magyarsága képviseletében – a VII. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának résztvevői – kezdeményezték, hogy minden évben legyen egy nap A magyar konyha világnapja! Azzal a céllal indították útjára ezt a kezdeményezést, hogy a hagyományos magyar konyha értékeit őrizzük meg, terjesszük, népszerűsítsük hungarikumainkat, magyart értéktárunkat, hagyományainkat fejlesszük tovább a mai kor igényeinek megfelelően, hogy gasztronómiánk újra méltó rangot kapjon szerte a nagyvilágban. Az ötlet kezdeményezői úgy gondolják, ez nemcsak a szakma, az állami szervek feladata, hanem a fogyasztóké, a civileké is!

Az évente meghirdetett Magyar Konyha Világnapján arra kérik a határon innen és kívül élő, a világba szétszóratott magyarságot is, hogy bárhol éljenek a nagyvilágban, ezen a napon készítsenek valamilyen jellegzetes magyar ételt, finomságot, fogyasszanak magyar italt, s gazdagítsák népi hagyományaink, magyar értékeink, kultúránk bemutatásával. Népszerűsítse konyhánkat ki-ki a saját környezetében, baráti közösségében, a nagyvilágban – merthogy magyarok mindenütt vannak.

A X. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozata keretében immár 4. alkalommal kerül sor a magyar konyha ünnepére. Szeptember 18-án szombaton a Cegléd melletti Nyársapát község Rendezvényparkjába várnak mindenkit itthonról és a határon túlról a Magyar Konyha Világnapjára.

A vendégek a világ számos tájáról érkeznek, kiemelt figyelem övezi az Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról, s a Felvidékről, valamint az ország minden részéből érkezőket, akik Budapestről külön busszal jönnek a Panoráma Világklub szervezésében. Jelentkezni lehet a vilagklub@vilagklub.hu emailcímen. Jó házigazdához illően egy kupica pálinkával fogadják a rendezők az érkezőket, s délelőtt, a Szarka Kúria rendezvénypark színpadán 10 órakor rövid megnyitóval veszi kezdetét az eseménysorozat.

Ezt követően a faluközpontba vonulnak a résztvevők, ahol a Turul-szobor emlékmű felavatására kerül sor. Mindeközben a Rendezvényparkban a mintegy félszáz főzőcsapat – köztük Felvidék, Délvidék, Erdély, Kárpátalja csapata – részvételével megkezdődik az ételfinomságok készítése, a főzőverseny, amelynek rangos zsűrije – elnöke Vitéz Komlósi Mihály séf, a Bács-Kiskun Megyei Világklub társelnöke lesz – a délutáni órákban hirdet majd eredményt – annyit előre elárulhatunk, hogy valamennyi csapat oklevelet és kupát vehet majd át. A főzőverseny csapatainak egy része részt vesz abban a versenyben is, amelyet a VIGASZ Nagy-Magyarország ételkülönlegességeinek elkészítésére hirdetett meg.

A védnökséget Kis Miklós, Nyársapát országszerte ismert, népszerű polgármestere, valamint dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó és a Panoráma Világklub elnöke, az ötlet kezdeményezője vállalta. A szakmai háttérről a Vér János, a Világ Magyarságának Gasztro Szövetsége (VIGASZ) elnöke vezette csapat gondoskodik, akik számos gasztronómiai rendezvénynek, főzőversenynek, fesztiválnak tapasztalt szervezői.

Közben a színpadon egész nap szól különböző műfajokban – népdaltól, magyar nótától kezdve, az operetten át a pop-műfajig – a zene, az ének, neves előadóművészek, együttesek. Így többek között láthatjuk-hallhatjuk Tóth Évát és Leblanc Győzőt, Rácz Attila népi zenekarát, Nógrádi Tóth Istvánt, Kovács Krisztinát, Tolnai Juditot, Szegedi Csabát, Szekeres Viktóriát, Sztruhala Józsefet, Ajtai Marikát, Suták Ferencet, a Viktória Énekstúdió előadóit, Farkas Annamáriát, Strabán Annát, Ráduly Tímeát, a Nyársapáti Népdalkört, a betyárokat és tüzéreket és még másokat is – s lesz retro diszkó és mulatós zene is, végül utcabál zárja a napot. A műsor-vezetésről Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza gondoskodik, s a színpadon a rövid interjúk során megismerkedhetünk számos olyan vendéggel, akik messze földről érkeztek hozzánk, valamint 15 órakor kerül sorra az első osztályosok fogadalomtétele, Nyársapát jó sportolóinak elismerésére és a település virágos, rendezett kertjeinek díjazására.

A kiállítók nívós portékáikat kínálják, a főzőcsapatok kóstolóra hívják a közönséget, a nagy üstökben készült, s a helyi ízekkel fűszerezett ételekből 500 forintért vásárolhatnak a megéhezők. A színpadon elhangzanak majd azok az üzenetek is, amelyeket a világ messzi tájairól küldenek a magyarok arról, hogy ezen a napon, milyen magyar ételeket készítenek, fogyasztanak. Az eseménynek fontos jótékonysági üzenete is van: meghívják a nehéz sorban élő gyermekeket, autistákat, s a rászorulókat is.

Szóljon hozzá!