ZETApress

hírportál

Eszter lett a bál szépe

Első-bálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei. A helybeli 18 éves Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének tegnap éjjel az Anna Grand Holtel parkjában. Az 1. udvarhölgy a 19 éves diósdi Nánási Dorottya, a 2. udvarhölgy meg a 21 éves szegedi Hadfi Zita lett.

Horváth Eszter, a bál szépe a Lóczy Gimnázium diákja és Budapesten szeretné folytatni tanulmányait közgazdasági területen. Minden évben követte a báli bevonulást, és számolt vissza, hogy mikor lehet már első-bálozó. Az est minden percét élvezte, a készülődést, a hangulatot, ruhájának pedig egy különleges szürkés-ezüstös darabot választott.

Nánási Dorottya 1. udvarhölgy idén érettségizett a budapesti Rákóczi Gimnáziumban és az ELTE pedagógia-pszichológia szakán kezdi meg tanulmányait. Bár Zamárdiban van nyaralójuk, sokszor kirándultak már Balatonfüreden, az Anna-bálon pedig nagymamája biztatására vett részt.

Hadfi Zita 2. udvarhölgy az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tanul. Kisgyermek kora óta követi a bál eseményeit és régi vágya vált valóra azzal, hogy eljutott az Anna-bálra. Szabadidejében konferálással is foglalkozik, régebben pedig táncolt és zongorázott is.

Július utolsó hetében a reformkori hagyomány újra elevenné válik Balatonfüreden – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a bál megnyitóján. Az est folyamán idén is a báli közönség szavazta meg a 15 legszebb lányt. Közülük a Schiffer Miklós stílusszakértő vezette szakmai zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akik ma délelőtt a Kisfaludy Színpadon találkoznak az érdeklődőkkel, majd sétakocsikáznak a városban.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották a balatonfüredi Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina ott ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848/49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért. Idén ezt Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművésznek adta át Bóka István balatonfüredi polgármester.

Szóljon hozzá!