ZETApress

hírportál

Családfák vonósokkal

A Családfák című csoportos kiállítás koncerttel egybekötött megnyitója 14 órától volt a Várfok Galéria udvarán. Közreműködött Kokas Katalin, húga: Kokas Dóra, férje: Kelemen Barnabás és fiuk: Kelemen Gáspár. Lányuk: Kelemen Hanna sajnos berekedt, így nem szavalhatott. Családjukról idekattintva olvashatunk.

Kiállító művészek: Gaál Kata, Françoise Gilot, Kazi Roland, Keserü Károly, Korniss Péter, Nemes Anna, Orr Máté, Rozsda Endre, Szirtes János. Moderált Fazekas Gergely zenetörténész és Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, akik július 20-án kedden 16:30-kor Bali János (furulya, elektronika) közreműködésével tárlatvezetést tartanak. Fotóink Lantai József felvételei.

A Várfok Galéria egy nagyszabású csoportos kiállítással kapcsolódik a Fesztivál Akadémia Budapest idei témájához, a családfákhoz. (A fesztivál teljes programja idekattintva olvasható.) A származás, ősök és az utódok közötti kapcsolatok, családi kötelékek, vérvonalak, generációkon átívelő tradíciók kérdéskörét járja körbe a tárlat különböző művészgenerációk kiemelkedő alkotói révén.

Láthatóak többek között Korniss Péter fotográfus családokat évtizedeken át megörökítő fotográfiái, Françoise Gilot idén 100. születésnapját ünneplő világsztár intim családi kötelékeket bemutató alkotásai, Rozsda Endre (akinek művészi életútját egy 1937-es Bartók Béla koncert határozta meg!) kaleidoszkópos időrétegei közül kísértetként előtűnő családtagjai és Szirtes János kormos képei. A fiatal generációt négy művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté szürreális, barokkos kompozíciói, Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei, valamint Kazi Roland kinetikus szobra szintén láthatók.

A kiállítás képeit nézve Barnabással egy 15 évvel korábbi fellépéséről beszélgettünk. 2006. december 10-én a Magyar Nemzeti Galéria Kupolájában a Táncsics Alapítvány 4 új Életműdíjasát fiatal művészként köszönthette. Bartók Béla: Szólószonátájának I. és IV. tételét akarta elhúzni, amikor a nézőtéren megszólalt egy mobiltelefon. Valamilyen zeneszámot játszott az is, és nem is akart abbamaradni. A 28 éves művész türelmesen várt, a telefonos hölgy idegesen kapkodott táskájában, s mivel nem tudta a készülékét elhallgattatni, zavartan rohant ki a teremből a zenélő dobozzal. Szerencsére Barnabás játékán nem látszott meg a kínos intermezzo. Ma a 13 éves Gáspár fia remek hegedűjátékát senki sem zavarta meg.

Szóljon hozzá!