ZETApress

hírportál

Újra vár a Tatai Vár

A Tatai Patara lesz az év legnagyobb durranása! A ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával a jövő hét végén újra megrendezi a nagy durranást! A rendezvény az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg. Helyszínük a korábbi évekhez hasonlóan a Tatai Vár és környéke.

A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával kopogtat be a várkapun.

A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára. Valóságos időutazás! A Tatai Patara különleges programokkal várja az érkezőket. Belemerülhetünk a XVI-XVII. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok várnak bennünket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásaival varázsol el minket. A kontraszt kedvéért a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.

A Tatai Patara a jövő hét végén, július 23-25-én ismét elvarázsolja az idelátogatókat a hazai és külföldi hagyományőrök, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően. A monumentális csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A szórakozás és az élményszerű történelmi fejtágítás egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg. Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket. Lépjenek ki a hétköznapok egyhangúságából, és jöjjenek el a csaták zajától hangos századokba! Találkozzunk a Tatai Patarán, az év legnagyobb durranásán! Akadálymentesített belépési lehetőséget biztosítanak a mozgáskorlátozottaknak.

Szóljon hozzá!