ZETApress

hírportál

Micsoda család!

Jogi válaszlépésre készül a Líra Csoport a Micsoda család! című gyermekkönyv árusítása miatt kiszabott fogyasztóvédelmi büntetésre – tudatta Bérczes Anna, a Líra Könyv Zrt. marketingvezetője.

A Líra Csoporthoz tartozó Líra Kiskereskedelmi Kft-re 250 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki, amiért szentendrei üzletében a gyermekkönyvek között árusította a Micsoda család! című gyermekkönyvet. A fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzésre június 02-án közérdekű bejelentés nyomán került sor.

Az ismeretlen bejelentő szerint a Micsoda család! című gyerekkönyv sem a címében, sem a borítóján semmilyen figyelmeztetést nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az alternatív szexuális orientációra vonatkozó tartalmakat tár az olvasó elé. A Pest Megyei Kormányhivatal a fogyasztóvédelmi bírság kiszabásán túl, arra is felszólította a könyvkereskedőt, hogy biztosítsa, hogy a vásárlók a könyv hagyományostól eltérő tartalmának, mint lényeges jellemzőjének egyértelmű ismertetése mellett hozhassanak ügyleti döntést.

A Líra Csoport – elsősorban a határozat általános következményei miatt – vizsgálja a jogi válaszlépés lehetőségét. A könyvpiaci szabályok szerint egy könyv jogtisztaságának biztosítása minden esetben a kiadó feladata, a könyvesboltok a tartalmat nem tudják ellenőrizni. A Micsoda család! című könyv esetében egyébként a kiadó, a Szivárványcsaládokért Alapítvány világossá is tette a könyv tartalmát azon vásárlók előtt, akik esetleg a könyvbe való beleolvasás nélkül kívánták azt megvásárolni. A kiadó a fülszövegben feltüntette, hogy a könyv két szivárványcsalád történetét meséli el, a borítón pedig megtalálható a Szivárványcsaládokért Alapítvány neve és logója is.

A büntetés ténye azért is meglepő, mert a hatósági ellenőrzésre még a homoszexualitás népszerűsítését és megjelenítését, valamint az öncélú szexualitás ábrázolását megtiltó törvény elfogadása előtt került sor: a büntetést Pest Megyei Kormányhivatal a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény alapján rótta ki.

Tekintettel arra, hogy homoszexualitás témáját a világirodalom és az ismeretterjesztő könyvek komoly hányada megjeleníti, és nem világos az sem, mit ért a jogalkotó öncélú szexualitáson, ráadásul pedig nincsen könyv, amelyről ne lehetne bebizonyítani, hogy a hagyományostól eltérő tartalmú, félő, hogy az új törvényre hivatkozva, megszaporodnak majd a hasonló közérdekű bejelentések. A könyvesboltok nincsenek felkészülve előzetes tartalmi cenzúrára, erre évi mintegy 10 ezer új magyar könyv megjelenése miatt lehetőségük sincs. Ha a mostani egyedi hatósági döntésből általános gyakorlat válik, az alapjaiban rengetheti meg a teljes magyar könyvkereskedelmet.

Megelőző intézkedésként a Líra Csoporthoz tartozó könyvesboltok bejáratánál a jövőben általános érvénnyel helyezünk ki figyelmeztető feliratot: Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk! – fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!