ZETApress

hírportál

Roma Nyári Egyetem

Tárt ajtókkal várja a roma tehetségeket a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Megnyitja kapuit a Roma Tehetség Program (RTP) által szervezett nyári egyetem, a Roma Summer School.

A tehetséges fiatalok július 2-án péntekig lehetnek részesei a képzés által nyújtott érdekes, izgalmas szakmai és kulturális programoknak. A Scruton kávéházi tegnap esti ünnepélyes megnyitót Farkas Mira Junior Prima-díjas hárfaművész és Nyári Oszkár színművész előadása színesítette.

A Roma Tehetség Program (RTP) munkatársai elkötelezettek abban, hogy megtalálják és felkarolják azokat a roma fiatalokat, akik tehetségük és szorgalmuk révén képesek lesznek olyan karrierutat bejárni, amellyel mintát adhatnak közösségük és az egész társadalom számára. A hagyományos, középiskolásoknak és egyetemre készülőknek szóló oktatás mellett a Roma Tehetség Program nyári egyetemet is szervez azoknak a tehetséges fiataloknak, akik rendszerezett, sokrétű ismereteket szeretnének szerezni a romák történelméről, társadalmáról és kultúrájáról. Olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint a kurzusok vezetőivel a közös tapasztalatcserére és a horizontális tanulás elsajátítására.

Az identitások közötti feszültség egyre erősebb a mai világban, éppen ezért kulcsfontosságú számunkra, hogy meg tudjuk mutatni, van a világnak egy normális szeglete, és ez Magyarország, ahol tisztában vagyunk a saját identitásunkkal. Pontosan tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, hova tartunk, ismerjük saját értékeinket, történelmünket. A roma közösség minden magyar számára példaként szolgálhat, hiszen itt az egyszerre lenni cigánynak és egyszerre lenni magyarnak egy évszázadok óta létező kettős identitás – mondta el a megnyitón Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke.

Kultúrát ajándékozni azt jelenti, hogy szomjúságot ajándékozol. A Roma Summer School nyári egyetemet is ezzel a céllal szerveztük. Feladatunk, hogy a tehetséges fiatalokban legyen vágy, szomjúság a roma kultúra mélységeinek megismerése iránt. A roma kultúra élő, méghozzá olyannyira, hogy a többségi társadalomra is hatással van. Ez a kapcsolat pedig maga a kulcs, amely az elfogadás ajtaját nyitja meg mindkét fél számára. A Roma Tehetség Program és a Roma Summer School is azért született meg, hogy kitárja az ajtókat a tudásra vágyó tehetséges fiatalok előtt – mondta el a rendezvényen Antoine de Saint-Exupéry szavaival élve Páskándi Ágnes, az RTP igazgatója.

A hagyományteremtő céllal szervezett nyári egyetem küldetése, hogy maradandó értéket adjon át a nagy közönség számára. Idén, először a filmek világába is elkalauzolja az érdeklődőket azzal, hogy bemutatja a romák életét és szerepkörét a játékfilmeken, a dokumentumfilmeken és az antropológia filmeken keresztül. A képzés a szakmai ismereteken túl, kulturális élményeket is nyújt a résztvevők számára, hiszen szabadidős programjaink a roma kultúra színes palettáját tárja a Roma Summer School hallgatói elé – emelte ki Rontó Renáta, az RTP igazgatóhelyettese.

Szóljon hozzá!