ZETApress

hírportál

Szovjet-kori emlékeink

Különleges történelmi könyv jelent meg: Czine Tibor és Daczi Péter Márton szerzőpáros a közelmúlt egyik fontos folyamatát járja körbe a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek megújult külsejű, kemény-borítós 54. kötetében – tudatta Sárréti Anita.

Egy korszakot lezáró döntés: a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról adja a folyamat gerincét. A fiatal szerzők friss szemmel – egyikük sem élte meg az említett korszak történéseit -, tárgyilagosan járják körbe a döntés előzményeit, magát a kivonulást és a szovjet ittlét hagyatékát.

Alapos történelmi dolgozat, dokumentarista erejű fotóalbum és néhány visszaemlékezés a korszakról a Minden jót elvtársak! című kötet összefoglalója. Helytörténeti sorozat része, hiszen a Déli Hadseregcsoport központját Budapest XVI. kerületének tüdejében, a mátyásföldi Erzsébet-ligetben vették körül örök-életűnek szánt ideiglenes kerítéssel 1956-ban. A szerzők nem elégedtek meg a központ létének bemutatásával, hanem az egész magyarországi folyamatot feldolgozták. A kötet gyakorlatilag három nagy fejezetre bontható: a hadsereg magyarországi jelenlétének leírása és az ehhez tartozó fotógaléria, a XVI. kerületi központ története szintén fotógalériával, és a visszaemlékezések, interjúk fejezete, amelyben megszólalnak itt állomásozott katonák és a kivonulás folyamatát videózó, éjt nappallá tévő operatőr is.

Az alapos, pontos forrásmegjelöléssel (ld. például a MÁV záhonyi üzemigazgatóságának közlése) elkészült tanulmány Daczi Péter Márton 2017-ben, az ELTE történelem szakán megvédett szakdolgozata alapján készült el. Az időrendi sorrendben felépített, olvasmányos stílusú írás történészi részletességgel járja körbe a témát, nem hagyván ki például a politikai pártok választások körüli reagálását, és a szovjet laktanyák környezetszennyező hagyatékát sem. A helytörténeti részből külön kiemelik a sashalmi laktanya elődjének, a barakktábor történetének leírását, ilyen pontos összegzéssel eddig még nem találkoztak a szerzők.

A fotógaléria Czine Tibor és Daczi Péter Márton közös gyűjtése, saját fotók, archív amatőr fotók, riportfotók gyűjteménye, nagyon vegyes képi minőséggel, de így együtt a szerkesztésnek és a tördelésnek is köszönhetően elemi erővel hatnak a szovjet jelenlét hétköznapjai. A szerzők a visszaemlékezéseket is közösen készítették, a fejezet mottója: A légpuska elfogyott, Kalasnyikov még van!

Szóljon hozzá!