ZETApress

hírportál

Keszthelyi szülinap

Különleges tortával köszöntötte a BAHART az idén 130 éves HELKA nosztalgiahajót. Megújult belső térrel, séta- és programhajózási lehetőségekkel várja az idei hajózási szezonban a vendégeket a születésnapos Helka hajó Keszthelyen. Tegnap a balatoni hajózás 175. jubileumi évében a BAHART Road Show programsorozat keretében köszöntötték a 130 éves hajót.

Az eseményen Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója mellett Vozár Péterné, Keszthely város alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Második képünkön egy balatonföldvári hölgy, a BAHART egyetlen női hajósa áll. A Tradíció és Modernizáció jegyében szervezett rendezvénysorozaton egész nap gyermekfoglalkozások, logikai játékok, kvízjáték és értékes nyeremények várták a keszthelyi kikötőbe látogatókat, akik sétahajózás közben is megcsodálhatták a 130 éves Helka hajót és a Balaton nyugati medencéjét.

Az utasok biztonságára a Vízi-mentők Magyarországi Szakszolgálata is figyelt, hiszen a BAHART és VMSZ már 22 éve közösen dolgozik azért, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. A BAHART a keszthelyi kikötőben biztosít helyet a szakszolgálat hajóinak munkájuk minél hatékonyabb ellátásához. A hajós szolgálat több bázissal, összesen tizenegy hajóval és magasan képzett szakszemélyzettel van jelen a Balatonon.

Július 03-án szombaton veszi kezdetét a BAHART 2021-es hajózási főidénye. Augusztus 30-án hétfőig, 8 héten keresztül a kedvelt programhajók – bulihajók 9 kikötőből heti 19 alkalommal, varázshajók 8 kikötőből heti 8 alkalommal – is elérhetők lesznek. Sétahajó szolgáltatást 15 kikötőből heti 268 alkalommal kínál a jubiláló BAHART. A települések között közlekedő menetrendi hajójáratok 16 kikötőből várják a kirándulni vágyókat. Az év minden napján elérhető kompszolgáltatás június 11-e és augusztus 29-e között 06:40 és 23:40 között üzemel a két part között.

A BAHART az idei évben változatlan díjszabással, megújított hajóparkkal, SZÉP Kártya elfogadással, és ismételten KAJLA kedvezményekkel várja az utazóközönséget.

A jubileumi eseménysorozat keretében továbbra is megtekinthetők az állandó kiállítások 3 kikötőben, Siófokon, Balatonfüreden és Badacsonyban, és augusztus 13-ig várják a pályaműveket az országos művészeti pályázatra is. Az élményhez hajó visz: a BAHART mindenkit szeretettel vár a fedélzetre 2021-ben is!

Tudják-e, hogy a HELKA nosztalgiahajó:

Az először csavargőzösként üzembe állított hajó megépítésére 1890-ben kapott megbízást az újpesti schoenichen-féle hajógyár.

A Budapestről alkatrészenként Siófokra szállított és ott összeszerelt hajót 1891. június 28- án bocsátották vízre.

A Helka és testvérhajója a Kelén, Fáy András: Sió című tündérmeséjének szerelmespárjáról kapták a nevüket.

1945. március 23-án a nosztalgiahajó nem kerülhette el sorsát, a visszavonuló német csapatok a többi balatoni hajóval együtt Balatonfüreden robbantással elsüllyesztették.

Még ebben ez évben kiemelték a vízből és Balatonfüreden, a BHRT Hajóépítő Üzemében újra üzemképessé tették. A balatoni hajózás megindulásának 100 éves évfordulójára 1946. szeptember 22-én már a Helka nosztalgiahajó szállította a hajógyár munkásait a siófoki ünnepségre.

1980-ban kivonták a forgalomból és 1992-ig a szárazföldre kiemelve presszóként üzemelt Balatonfüreden. 1983 nyarán a MALÉV hőlégballonosaival én is felkerestem, mielőtt a Balaton átrepülésére indultunk.

1996-ban a 150 éves hajózás jubileum tiszteletére került újra forgalomba a Balatonon.

A reformkori hangulatot idéző hajó szerepelt a Bujtor István rendezésében és főszereplésével készült Pogány Madonna című filmben.

Jelenleg az egyik legrégebbi működőképes hajó, 35,22 méter hosszú és 5,28 méter széles, 120 fő befogadására alkalmas.

Szóljon hozzá!