ZETApress

hírportál

Szeláví, Jenő!

Virágzó rétek, napsütötte táj, zeneszó és családias piknik hangulat. Így fesztiválozott Jenő. Múlt pénteken új fesztivál vette kezdetét, nem messze Budapesttől. A május 11-ei sajtóbeharangozó idekattintva olvasható.

Az idén startoló Szeláví! szikrázó napsütésben várta a látogatókat a Pilisi Parkerdő páratlan panorámájú terepére, ahol a hétvégén sikerrel debütált Pilisborosjenő legelső összművészeti fesztiválja. A természet és művészet szeretetére építő esemény már az első alkalommal is sokakat vonzott. A fesztivál ideje alatt 30 program várta az érdeklődőket, melyek között a legkisebbek és a legnagyobbak is találtak maguknak kikapcsolódást. Jenő repertoárjában koncertek és az ökotudatosság témáját körbejáró szakmai beszélgetések, valamint workshopok váltották egymást a három nap alatt. De népszerűek volt az iparművészeti vásár kézműves termékei, valamint a gyerekek kedvence, a műemlék körhinta is.

Bár hét ágra sütött a nap ezen a hétvégén, a látogatók kitartóan hallgatták a hűsítést adó árnyékolók alatt Horányi Juli és a Swing á la Django közös koncertjét, Grecsó Krisztián és Kollár Klemencz László zenés-irodalmi előadását, de a Szeder Trió és a Bekvart közönségét sem riasztotta vissza a már-már tikkasztó hőség. Szirtes Edina Mókus rajongói napernyőkkel és kalapokkal felszerelkezve, ámulatba révedve ücsörögtek a Nagy-Kevély lábánál. A Csillagom című műsorával érkező énekesnő hegedűjátéka szinte megigézte a publikumot. Őket Németh Juci és G. Szabó Hunor kettőse váltotta a Szeláví! színpadán, akik már helyi előadókként köszönthették a borosjenői közönséget. Műsorukban múltbéli kedvenceikből válogattak, melyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adtak elő. Emellett saját szerzemények is felcsendültek előadásukban a szombati délutánon.

Nemcsak a felnőtt-, de a gyermekkoncerteket is nagy érdeklődést övezte. Szombat délelőtt Farkasházi Réka és a Tintanyúl, vasárnap pedig Rutkai Bori Bandája táncoltatta meg az apró-lábúakat. A szülők sem voltak restek! A délelőtti napsugarak nem tántorítottak el senkit attól, hogy felszabadultan járják a körtáncot. Kicsik és nagyok, apa és anya együtt buliztak kifulladásig. A Rézeleje Fanfárosok is alaposan megtáncoltatták a hallgatóságot. A borosjenői zenekar tagjai olyan elánnal fújták, hogy a fesztiválforgatagban egy kisebb moldvai táncház alakult. A balkáni hangulat mindenkit magával ragadott a népzenei elemeket is hordozó koncerten.

A hétvége fő eladói már a lemenő nap fényében köszönthették Jenőt. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója lágy dallamokkal ringatta el a fesztiválozókat. Élet-igenlő zenéjük bezengte a Szelávít és beköltözött a látogatók szívébe is. Beck Zoli szerzői estjének hangulata is magával ragadta a közönséget. A pódiumest alatt gitár, ukulele, egy minizongora, kazu és szájharmonika is megszólalt. Majd a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar lépett a színpadra, a legjobb URH dalokkal. A zenekar lassan negyven éves múltja ma is megkérdőjelezhetetlenül érvényes, nem meglepő hát, hogy ez volt a borosjenői esemény legnépszerűbb programja.

A fesztivál hétvégéjének különleges színfoltja volt Barabás Lőrinc, aki dance ritmusokat gyúrt össze meditatív dallamokat. Különleges live act műsora modern törzsi világokba kalauzolta a mezőn piknikezőket, miközben lassan feljöttek a csillagok. A pénteki és szombati estén DJ Hanzee táncoltatta meg a Szeláví! törzsközönségét. Mígnem aztán vasárnap megérkezett a Csaknekedkislány tánczenekar, akik fiatalos lendülettel és óriási bulival zárták le Jenő első, saját fesztiválját.

Mérhetetlen öröm van a szívünkben, hogy ilyen szép eredménnyel zárult az első Szeláví! Fesztivál. Ilyen sok tervezést és szervezést követően alig hittük, hogy végre-valahára elérkezett a pillanat, hogy itt állhatunk, az otthonunktól nem messze és részesei lehetünk ennek a csodának. Hálásak vagyunk a helyi Önkormányzatnak, hogy támogató munkájukkal maximálisan hozzájárultak ahhoz, hogy elindulhasson a Szeláví! Kifejezetten odafigyeltünk arra, hogy a helyi termelőktől kezdve, az iparművészeken át, egészen a borosjenői művészekig sok mindenkit bemutathassunk. Természetesen a lehetőségekhez mérten. Fellépett Bánki Lénárd és Gordon Teodóra, itt volt Riba Gery és zenekara, de az Ég Alatti 5 jazz formáció is játszott nekünk. Örülünk, hogy a helyiek közül is sokakat vonzott az általunk gondozott program. Külön boldogság, hogy nem csak a koncerteket, de a szakmai workshopokat is nagy érdeklődés övezte. Járt nálunk méhész, volt állatvédelmi előadás, de helyi söröket és környékbeli borokat is kóstolhattak a látogatók. A L’Harmattan Kiadó jóvoltából megtudhattuk, hogy fenntartható-e a zöld gondolat, de a helyi természeti értékek védelméről szóló beszélgetést is sokan követték. Azt gondolom, hogy jobb fesztiválkezdést Jenő nem is kívánhatott volna magának. Alig várjuk, hogy jövőre folytathassuk! – lelkendezett Virág Zsóka fesztiváligazgató.

Szóljon hozzá!