ZETApress

hírportál

Himnusz kampányfilmmel

83 évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus után és 83 nappal a 2021-es világesemény előtt, délelőtt ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát és az esemény 12 hírnökét a Damjanich utca 50-beli Szent Máté Kulturális Központban.

Hazánk szeptember 5-e és 12-e között ad otthont a katolikus világeseménynek, amelynek záró szentmiséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is. A szervezők bemutatták Koudela Géza – Bangha Béla: Győzelemről énekeljen kezdetű művének újrahangszerelt változatát, amely 1938-hoz hasonlóan most is a kongresszus himnusza lesz. A zenei munkálatokat Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző és az After Crying tagjaival a Torzók című filmhez írt zenéjével Oscar-díjra is jelölt Pejtsik Péter végezte.

A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható lesz. A felvételeken közreműködött a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is. Három fiatal zenész is bekapcsolódott a Himnusz, valamint az 52. NEK imázsfilmjének elkészítésébe. A zenekedvelők számára valamennyiük neve ismerős lehet, hiszen több tehetségkutató műsorban hallhattuk már őket. Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Czinke Máté alakítja azt a három fiatalt, akiknek megtérés történetével bátorítanak mindenkit a kongresszuson való részvételre és találkozásra Jézussal.

A forgatókönyvet Ákos írta. A film elkészítésében szerepet vállalt Farkas Attila atya, aki gyermekként, elsőáldozóként vett részt az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson, valamint Sára Bernadette Jászai Mari-díjas színésznő és férje: Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, akinek csupán a karját láthatjuk egyetlen jelenetben, amikor a Czinke Máté által alakított feldúlt fiút elrántja egy száguldó autó elől.

A sajtóbemutatón Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek köszöntötte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnökét is. Az ő feladatuk az esemény és annak fő céljának – az Eucharisztiában jelenlévő Jézus közös megünneplésének – a népszerűsítése. A 12 hírnök: Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Anna színművésznő, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekesnő, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

1938-hoz hasonlóan idén is kulcsszerepet kapnak a világesemény lebonyolításában az önkéntesek. Ismert és elismert személyiségek – többek között Dani Gyöngyi, Miklósa Erika, Dánielfy Gergő, Kuzmányi István – vállalták, hogy népszerűsítik az önkéntes munkát és tagjai lesznek ennek a nagyszerű közösségnek. A nagy érdeklődésre tekintettel az Önkéntes Program június 24-ig várja még a jelentkezőket! Részletek a honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!