ZETApress

hírportál

Újabb válaszok

Szarvas István jubileumi, ötödik interjúkötetét tartja a kezében a Kedves Olvasó. A szerző eddig megjelent köteteinek sora bizonyítja azt, hogy folyamatosan képes újat mutatni – olvasható Szarvas István: Kérdeztem – válaszoltak V. 110 oldalas kötetének előszavában. A 2020. január 28-án bemutatott IV. kötetről idekattintva olvashatunk.

Fáradhatatlanul kutat fel különleges, értékes személyiségeket, majd alaposan felkészülve ülteti őket maga mellé és folytat velük nem ritkán igen mély beszélgetéseket. A beszélgetések alkalmával gyakran olyan vizekre is eveznek, amelyek a megkérdezett riportalany életének figyelemre méltó, kevéssé ismert részleteit is érintik.

Jelen interjúkötet követi a Kérdeztem – válaszoltak-sorozat eddig megjelent részeinek szerkesztési elveit, a megszólalók között ezúttal is művészek, tudósok, sportolók, politikusok vannak, legtöbbjük országosan vagy nemzetközi szinten ismert és elismert szereplője szakterületének.

A kötetben többek között megszólal Czeróczki Judit karnagy, ízig-vérig közösségszervező művész, a világhírű José Carreras, akinek elsőként tehetett fel kérdést Szarvas István a budapesti sajtótájékoztatóján. Müller Péter Sziámi a költészet és a zene mellett édesapjával való alkotói kapcsolatáról is beszél. Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a jelen kori szakmai tevékenysége mellett építészmérnöki végzettségéről is elárul részleteket.

A beszélgetőpartnerek közötti személyes ismeretség, a közös érdeklődés jóval közvetlenebb hangvételűvé teheti az interjúkat. Erre példa a középiskolai osztálytárssal, Záborszky Kálmán karnaggyal készült beszélgetés. Szarvas Istvánról többen tudják, hogy kitűnően sakkozik, így mondhatni természetes, hogy a kötetben a többszörös sakkvilágbajnok Polgár Zsuzsa is megszólal.

A politikusok akaratlanul is fémjeleznek egy-egy korszakot, ambícióik, egyéniségük, értékrendjük befolyásolja az adott évek-évtizedek történéseit. Szarvas István pártállástól függetlenül szólaltatja meg őket, így teremtve lehetőséget az olvasóknak saját véleményük kialakításához is. Riportalanyai a kötetben a teljesség igénye nélkül: Hiller István miniszter, Medgyessy Péter miniszterelnök, Mikola István miniszter, Pelczné Gáli Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja és Rudolf Schuster szlovák államfő.

Az interjúk eddig nagyrészt online formában voltak elérhetőek. Tudjuk mindannyian, hogy az interneten tárolt dokumentumok hosszú távú fennmaradása meglehetősen bizonytalan, ezzel szemben a könyv formátum sok évszázad óta bizonyít, generációkról generációkra öröklődhet, hosszú ideig megőrizve a benne foglalt egyedi tartalmakat.

A könyvben 30 figyelemre méltó személyiség szólal meg. Az interjúk lehetőséget biztosítanak az elmúlt néhány évtized megismerésére is, hiszen óhatatlanul megjelennek bennük a korszak fontosabb eseményei és jelenségei. Tartalmas olvasást kívánok mindenkinek! – fejeződik be Komlós Attila főszerkesztő előszava. Honlapomon a Hiller István-interjú 2009. március 07-én, a Róbert László-interjú 2010. május 09-én jelent meg.

Szóljon hozzá!