ZETApress

hírportál

Szőlészek-borászok Villánytól Budafokig

Ötödik alkalommal rendezték meg Európa 17-24 éves borász hallgatói részére az EUROPEA WINE CHAMPIONSHIP versenyt március 22-27-én. Idén minket ért a megtiszteltetés, hogy otthont adhattunk a megmérettetésnek ? tudtuk meg Oláh Ritától.

Az első versenyt 2006-ban az osztrák kremsi Szőlész Borász Szakiskola szervezte. Az akkor még játékos elemekkel fűszerezett verseny ma már komoly szakmai megmérettetést jelent a résztvevők számára, a díjazottak a versenyt követően elismerésnek örvendhetnek. Idén nem kellett a legelső versenyhez hasonlóan a diákoknak talicskában utazás közben arra figyelniük, hogy ki ne löttyenjen poharukból a bor, helyette a szőlészet-borászat szakmai feladataiban kellett helyt állniuk.

A hatnapos versenyre idén 13 európai országból (Franciaország, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Luxemburg, Németország, Szlovénia, Svájc, Belgium, Románia, Észtország, Anglia, Magyarország) érkezett 58 diák. Iskolánként 2-2 diák vehetett részt a megmérettetésen, hazánkból Budafokról, Villányból, Egerből és Kiskőrösről érkeztek a borász tanoncok.

A verseny első része Villányban zajlott, ami egy speciális forduló volt. Itt mindig a rendező ország jellegzetességei kerülnek előtérbe, úgy, mint a helyi szőlészet-borászat tradíciói, speciális technológiai eljárások, magyar szőlőfajták, a termőhelyek egyedi adottságai, a borok különleges tulajdonságai. Erre a fordulóra a külföldi versenyzők is felkészülhetnek, hiszen a szervezők információs anyagot küldenek részükre a versenyt megelőzően.

A speciális forduló célja részben a rendező ország szőlészetének-borászatának megismertetése a külföldi versenyzőkkel. A magyar diákok ebből a fordulóból érthetően kimaradtak. A feladatok egy része laboratóriumi körülmények között zajlott, hiszen egy-egy bor összetevőinek mennyiségét kellett meghatározni. Ezután a speciális magyar borok (bikavérek, tokaji borkülönlegességek) bírálatára is sor került, miután egy írásbeli feladatsort is meg kellett oldaniuk a versenyzőknek.

A verseny második, általános része szőlészeti, borászati, borbírálói feladatokból állt és a budafoki Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola új tangazdasági épületében zajlott. A gyakorlati borászati feladatok között szerepelt fejtés gólyanyakkal, palackozás, fertőtlenítővel történő mosás, élesztő előkészítése must erjesztéshez, derítőanyagok felismerése. A terepen a versenyzőknek szőlőt kellett metszeni, növényvédelmi szereket felismerni, a permetező szórófejét beállítani, valamint bizonyítani az oltógép használatában való jártasságukat.

A verseny egyik érdekes része a borbírálat volt, mely szintén több részből tevődött össze. Először a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is használt borbíráló szoftver segítségével a diákok 5 jellegzetes magyar bort pontoztak. Ebben a feladatban a Borkultúra Kft. segített a szervezőknek a program, és 30 laptop felállításával. Ezután következett a fajtafelismerés, ahol 6 féle bort kellett fajta szerint beazonosítaniuk, végül a borhibák következtek. A Tangazdaságnak nem volt könnyű feladat hibás borokat prezentálni, így a legtöbb hibát művi úton állították elő.

A sok munka után következett az ünnepélyes eredményhirdetés. A díjakat több kategóriában osztották ki. A speciális kategóriában, amelyben magyarok nem vehettek részt, egy angol versenyző, Helen Fagan nyert. A verseny szőlészet kategóriájában az olasz Alessandro Zanetton volt a legjobb, míg a borászat elméleti és gyakorlati feladatait Nagy Mária, kiskőrösi versenyző oldotta meg a legmagasabb pontszámmal. A borbírálatban a német Johannes Weber bizonyult a legügyesebbnek. Az 5. EUROPEA verseny összesített első helyezettje Ulrich Kilchsperger lett Németországból, a második helyezett Alessandro Zanetton, míg a harmadik helyen a német Martin Wurst végzett.

A komoly szakmai munka mellett természetesen lehetőséget kaptak a diákok, hogy közelebbről megismerjenek jó-néhány magyar borászatot, hiszen számos pincéhez is ellátogattak a délutáni programok során. A verseny évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend az európai szőlész-borász szakiskolák körében, és reméljük, hogy a külföldi fiatalok hasznos tapasztalatokkal tértek haza Magyarországról.

Szóljon hozzá!