ZETApress

hírportál

Kenyérverseny Szent Istvánkor

Okos-kenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér – hogy csak néhányat említsünk a Magyar Pékszövetség idei Szent István-napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül.

Sajtó-nyilvános bírálat keretében dőlt el tegnap a Műjégpályán, melyikük lesz 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. A hétfős szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a versenyzők kiváló minőségű kenyereket hoztak. Fotóink: Princz Mihály, Pékmester felvételei.

Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztunk, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az Innovatív kategóriában. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az Innovatív kenyerek esetében szinte szabad-kezet kaptak a versenyzők. Ők pedig inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe. Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak. A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása volt most dominánsabb. Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. Talán a legmerészebb házasítás idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata volt.

A hagyományos, Szent István-napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként.

A versenyfeltételek közt idén változás volt, hogy lehetett élesztő hozzáadásával és anélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt.

Tegnap a szakmai zsűri mellett az újságíróknak is volt lehetősége értékelni a második körbe bejutott, versenyben lévő, 7 Szent István napi kenyeret és a 7 Innovatív kenyeret. Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy kíváncsian várja az újságírók értékelését, hiszen ők a fogyasztó képviseletében mondanak ítéletet a kenyerekről. Elmondta, érdekes és tanulságos lesz összevetni a szakmai zsűri véleményével.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a rendezvényen elmondta: a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak. Az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat. A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat és egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is, hiszen az újságírói visszajelzések ez utóbbira is lehetőséget kínálnak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni – mondta a szakmai szervezet vezetője.

A tegnapi zsűrizés eredményére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentjük be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. Addig is a Magyar Pékszövetség felületein megismerhetik a döntőbe jutott kenyereket. A szakmai zsűri tagjai:

dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszer-gazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője,
dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke
Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatója
Egervári Erika, a Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója
Nardai Anita, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője
Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szak-középiskola gyakorlati-oktatás vezetője,
Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke.

A döntőbe jutott kenyerek:

Szent István-napi kenyér kategória
Édesburgonyás kenyér, Rubók Kft. – Vecsés
Falusi kovászos burgonyás kenyér, Heim Sütöde Bt. – Dunabogdány
Kézműves kenyér, Fejedelmi Pékség Kft. – Tiszakécske
László kenyér, László és Szász Kft. – Budapest
Nagyi kenyere, Rábai Sütöde Kft. – Monor
Napkenyér, Fejedelmi Pékség Kft. – Tiszakécske
Telki parasztkenyér kölessel és mangalicazsírral, Kovászda Kkt. – Telki

Innovatív kenyér kategória
Burgonyapelyhes cipó, Körös Pékség Kft. – Kőrösladány
Édesburgonyás-kakukkfüves vekni, Coop Kápolna Zrt. – Kápolna
Kézműves magvas kenyér, Fejedelmi Pékség Kft. – Tiszakécske
Növényi színanyagokban és rostokban gazdag többgabonás, kovászos kenyér, Szegedi Sütödék Kft. – Szeged
Okos-kenyér, m-GEL Hungyary Kft. – Budapest
Tokaji Aranykenyér, Balmaz-Sütöde Kft. – Balmazújváros
Vásári Káposztás kenyér, Szega Camembert Kft. – Budapest

Szóljon hozzá!