ZETApress

hírportál

Gyermekvasút Csillebércen

Újraindul a forgalom a Gyermekvasúton: a Széchenyi-hegyi kisvasúton közel 7 hónapos üzemszünet után holnaptól újra forognak a kerekek. A nyári időszakban a vonatok mindennap közlekednek. Az állomásokon megszépült környezetben várják a kirándulókat – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A járványügyi korlátozások miatti közel 7 hónapos kényszerű üzemszünet után június 3-án csütörtöktől ismét járnak a vonatok a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy közötti közel 12 kilométeres vonalon. Nyáron a vonatok munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak a végállomásokról, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát. Előre meghirdetett napokon forgalomba áll hazánk legöregebb C50-es kis-mozdonya is, mely nosztalgiavonatokkal közlekedik majd. A vonaton történő utazás során és az állomások zárt utasforgalmi helyiségeiben a 6 éven aluliak kivételével kötelező az orr és a száj eltakarása maszkkal.

A november óta tartó forgalomszünetelés alatt több helyen karbantartási munkálatokat végeztek, így például a Széchenyi-hegyi végállomás és Hárshegy állomás egyik váltóját átépítették, valamint 200 méteres szakaszon kicserélték a síneket Virágvölgy és Csillebérc között. Virágvölgy állomáson egykori úttörő- és gyermek-vasutasok lelkes munkájának köszönhetően az állomásépület váróterme ismét megnyílt a parkerdő felől, így az utasok a 200 méterre lévő normafai Anna-réten található nagy-játszótérről érkezve az eredeti bejáraton át tudják megközelíteni a pénztárt és a peront.

Normafa megállóhelyen a tavaly felújított peronra most új padok és hulladékgyűjtők kerültek. A nagy forgalmú Széchenyi-hegyi végállomáson a peronok új murvaburkolatot kaptak, és az állomást övező zöldterületeket is rendezték. A gyermek-vasutasok hűvösvölgyi Otthonépületének tantermeit és helyiségeit is felújították a Gyermekvasút felnőtt dolgozói, hogy megszépült környezetben fogadhassák a visszatérő kisvasutasokat. Idén elkezdődhet Csillebérc (lánykori nevén Úttörőváros) állomás rekonstrukciója, melynek keretében a már műszaki emléknek számító VES típusú biztosítóberendezés teljes felújítását is elvégzik.

Szóljon hozzá!