ZETApress

hírportál

Kétmillió gyerekeknek

Az Országos Roma Misszió jótékonysági gálaesten gyűjtött, a hátrányos helyzetű gyermekeknek közel kétmillió forint gyűlt össze. A tegnapi gálaesten elárverezett festményekből befolyt összegből hátrányos helyzetű gyermekek részére ösztöndíjalapot hoznak létre a szervezők.

Az aukció rendkívül nagy sikernek örvendett, a megjelentek örömmel adakoztak a nemes ügy érdekében. Az eseményen tiszteletét tette Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke; Széchenyi Krisztián táncművész, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány művészeti vezetője; Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Pest megye területi felelőse; Kathy-Horváth Lajos Magyarország Érdemes és Kiváló Művésze, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a FROKK igazgatója.

A rendezvényt az Országos Roma Önkormányzat Tükörterem teraszán tartották meg, fővédnöke: Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára volt. Az aukciót Farkas Mihály zeneszerző, a Roby Lakatos Alapítvány kurátora vezette le.

Amikor tavaly szeptemberben átvettem a szervezetet, céltudatosan láttam a missziós feladatokhoz. Fő célom volt, hogy a társadalom peremére szorult embereket segítsem. Középiskolásként ugyanis nekem is nagyon jól jött, hogy ösztöndíjból tudtam finanszírozni a kollégiumi szállásom, a megélhetésem. Ösztöndíj nélkül még a gimnáziumot sem tudtam volna befejezni. Így jött az árverés ötlete. A festőművész ismerőseimet felkerestem azzal a céllal, milyen jó dolog lenne, hogy többen összefogva, közösen egy fontos társadalmi tevékenységért dolgoznánk együtt. Egyre többen mellénk álltak, nagyon sok festményt kaptunk, amelyeket mindannyian adományban, térítésmentesen ajánlották fel. Továbbá az is olyan jó érzéssel tölt el, hogy Langerné Victor Katalin volt a fővédnökünk, aki saját gyűjteményéből felajánlott egy csodálatos Szentandrássy István grafikát licitre. Sőt vannak olyan roma festők, akik rossz körülmények között élnek, de mégis önzetlenül segítettek ennek a kezdeményezésnek a megvalósításában – részletezte Kádár Katalin, az Országos Roma Misszió intézményvezetője a kezdeményezés létrejöttét.

Sajnos sok hátrányos helyzetű gyerek és felnőtt él mindenhol a világon, nemcsak Magyarországon. Ez az esemény pedig jó lehetőség volt arra, hogy aukció keretein belül segíteni tudjunk néhány embernek. Úgy gondolom, hogyha csak ötezer forint jött volna össze, az is segítség valakinek, de nyilván sokkal több gyűlt össze, ezért teljes mértékben sikeresnek titulálom az estét – mondta el Hegedus Ioan Andrei festőművész, aki alkotásával is támogatta a kezdeményezést.

Szóljon hozzá!