ZETApress

hírportál

Ferenc pápa Budapesten!

Budapestre várják Ferenc pápát és öt kontinens zarándokait szeptember 05-12-e között – jelentették be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői minapi sajtótájékoztatójukon. Elkészült a világtalálkozó programja, amelynek nyitó- és záróeseménye a Hősök terén lesz. Utóbbin Ferenc pápa személyesen szeretne részt venni!

Üzenetértékű a Szentatya látogatása, hiszen utoljára 21 évvel ezelőtt, II. János Pál pápa volt jelen Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A pápák követek útján képviseltetik magukat a világeseményeken és általában videóüzenetekben köszöntik a zarándokokat.

A találkozások ünnepe

A NEK alapvetően katolikus világtalálkozó, de 2021-ben jóval több ennél: minden jó szándékú ember első nagy találkozása lehet a világjárvány után. Mohos Gábor segédpüspök, a NEK titkárságvezetője és Fábry Kornél főtitkár ismertették a világesemény helyszíneit, programjait, céljait. A kongresszus programjai változatosak lesznek, megszólítják a hitet mélységében megélőket csakúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussal, amelyre a világesemény meghívása is utal. Az elsőre példa a Teológiai Szimpózium, amely a Kongresszus bevezető eseménye lesz szeptember 02-04-e között Esztergomban. Az Eucharisztiáról, a szentségimádásról hallhatunk előadásokat magyar és külföldi – köztük európai és tengerentúli – teológusoktól. A részvétel regisztrációhoz kötött és díjköteles.

Hármas ünnep a Hősök terén

A Kongresszus nagyszabású nyitóünnepséggel – ezerfős kórus közreműködésével – szeptember 05-én vasárnap a Hősök terén veszi kezdetét. Május 31-ig jelentkezhetnek azok, akik elsőáldozóként szeretnének részt venni a nyitó szentmisén. Ilyen lehetőség legutóbb 83 évvel ezelőtt, az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson volt. Az esemény egyben az Esztergom-budapesti Főegyházmegye iskoláinak tanévnyitó ünnepsége is. A NEK rendezvényei akadálymentesek, és jeltolmácsolás is biztosított.

A NEK hétköznapjai nem hétköznapi találkozások

Szeptember 06-10-e között a NEK eseményeinek fő helyszíne a Hungexpo lesz. A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások hangzanak el. Öt kontinensről várják a szervezők az előadókat és természetesen a zarándokokat is. A legmesszebbről, a Fülöp-szigetekről José Palma, Cebu érseke érkezik, aki közel 11 ezer kilométert utazik. Találkozhatnak az érdeklődők Andrew Yeom Soo-jung bíborossal, Szöul érsekével is. Ő az első római katolikus vezető, aki 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát. Jön továbbá Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, aki Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere volt évtizedeken át.

A golyóálló bíborosként emlegetett riói érsekkel is találkozhatunk. A brazil Orani Jo?o Tempesta bíboros túlélt két fegyveres rablást és egy utcai lövöldözést. Számos előadó érkezik olyan országból, ahol napi szinten kell szembesülni a keresztények elnyomásával, üldözésével. Május 31-ig kedvezményesen válthatunk belépőt a Hungexpón lévő programokra, amely tartalmaz egy meleg ebédet is.

Egész héten változatos programokkal várják a szervezők városszerte az érdeklődőket a NEK keretében: Böjte Csaba előadása, Forráspont, Ákos koncert, Családi nap a Margitszigeten, Szent István Könyvhét és vásár a Szent István-bazilika előtti téren, a Csík Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje – csak néhány ezek közül. A Kongresszus hetében zajlik az Ars Sacra Fesztivál is.

A NEK csúcspontjai szeptember 11-12-én

A Kossuth téren szeptember 11-én szombaton Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét, amely után gyertyás körmenetet tartanak a Hősök teréig. Az esemény egyben országos ministránstalálkozó is. Másnap Statio Orbis, záró szentmise lesz Ferenc pápa részvételével. A záró szentmise szeptember 12-én vasárnap 11:30-kor kezdődik a Hősök terén. Az Operaház 120 fős zenekarán kívül fellép az Operaház kórusa és az ország minden tájáról érkező tagokból álló nagykórus több mint 2000 fővel. A tervek szerint Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, ő celebrálja a NEK záró szentmiséjét.

Városszerte infópontok nyújtanak majd segítséget az érdeklődőknek. A NEK sikeres lebonyolításában rengeteg önkéntes is részt vesz. Május végéig van lehetőség hozzájuk csatlakozni. Erre biztatnak az önkéntesek hírnökei is: többek között Miklósa Erika operaénekes, Dani Gyöngyi paralimpikon világbajnok tőröző, Dánielfy Gergő színész és Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője. Az eseményekre idekattintva lehet regisztrálni.

Szóljon hozzá!