ZETApress

hírportál

Szeláví! a zsákfaluban

Üdvözlünk mindenkit Pilisborosjenőn! Örülünk, hogy itt, ezen a helyen jöhet létre június 18-20-án a Szeláví!, a falu kis fesztiválja – mondta el Tömöri Balázs polgármester a helyszíni sajtótájékoztatón a Teve sziklánál. Fotóink Kádár Viktor felvételei.

Támogatjuk és magunk is segítjük a szervezést, sőt a fő-szervezőkkel való közös gondolkodás lehetősége volt az, ami azonnal szimpatikus lett nekünk. Ugyanis elsősorban a helyieknek szeretnénk minőségi szórakozást és közösségi találkozási lehetőséget nyújtani, miközben támogatjuk a helyi kötődésű zenekarokat, gasztronómiát és a kézműveseket-művészeket is.

Ehhez először is biztosítjuk a fesztivál csodás természeti helyszínét, szervezzük hozzá a falu életét minél kevésbé zavaró parkolást, minimalizáltuk a falu léptékéhez illő résztvevői létszámot 1000 főben, a helyiek arányának növeléséhez pedig kedvezményes jegyet biztosítunk a pilisborosjenői lakosok számára. Nem utolsó sorban pedig a pilisborosjenői termelőkről, kézművesekről és zenekarokról listát adtunk át a szervezőknek.

Volt mihez nyúlnunk, mert folyamatos kapcsolatban állunk velük. Talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy a jelenlegi önkormányzati vezetés maga is abból a közösségből került a falu élére, mely a Jazzfesztet, Jenői adventet, Szalont és a Zsákfalvi Riportert adta a falunak. A Jazzfesztet, ahol helyiek is felléptek, a Jenői Adventen pedig helyi kézművesek és termelők árulhatnak, a Szalonban pedig helyi művészeket ismerhetünk meg családias közegben, ami a helyi pékség is egyben.

A Zsákfalvi Riporter pedig olyan közösségi újság, amelyiket – az országban talán egyedüliként – közösség szerkeszti, írja és terjeszti, témája pedig a helyiek, mindenféle aspektusból. Egy éve zajlik falunkban a közösségi borászkodás is, adventkor online meséltek egymásnak videóüzeneteikben a családok. Fórumokon beszéljük meg ügyeinket, közösségi tervezésben alkotunk koncepciót, a Művelődési Ház vezetője a helyiekkel együtt alkotja meg az éves programot.

Viprodukcióról – kapolcsi és óbudai munkáik alapján – szintén elmondható, hogy fontos nekik a családiasság, a nívós kortárs művészet és a helyi gazdaság. És akik – nem mellesleg – maguk is helyiek. Virág Zsóka, a Viprodukció vezetője alaposabban bemutatja majd a Szeláví! fesztivált!

Szeretnénk alternatívát mutatni az önkormányzatoknak arra, hogy hogyan lehet olyan rentábilis fesztivált rendezni, amiben a kuriózum éppen a kis-lépték, ezáltal az ide látogatók nem tömeg, hanem egyedi élményben részesülhetnek, miközben ízelítőt kaphatnak abból, hogy hogyan őrzi közösségét és értékeit egy Budapesthez ilyen nagyon közeli zsákfalu! – mondta el Tömöri Balázs polgármester.

Szóljon hozzá!