ZETApress

hírportál

2021. döntős tortái

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, 15. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére – tudatta a KEN!media.

A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. Az Ipartestület új arculatához illő logót kapott a verseny a jubileumi alkalomra, melyet az idei évtől használnak a verseny kommunikációja során.

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett, ami messze túlszárnyalta a szervezők várakozását. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika.

Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és új-hullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért. Az idei döntős torták a következők:

Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
Szabacsi rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
Őszi pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Ferencváros)

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest. A szakmai zsűri tagjai:

Baracskay Angéla cukrászséf
Harrer-Abosi Beatrix – Harrer Chocolat, Sopron
Vaslóczki Orsolya – SUGAR! Shop, Terézváros
Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Kiss Zoltán – Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse
Pataki Ádám – Pataki Cukrászda, Érd

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával idén 10. alkalommal rendezi meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az elődöntőben a hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper. A döntőbe a következő munkacímmel nevezett torták kerültek be:

Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem – AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

A Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021. döntős tortái

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával 2021. évre meghirdette a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként az Egy a Természettel versenyt, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

Olyan új, kreatív sütemények nevezését várta az Ipartestület, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. A versenymunkákban fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró, bodza. A felhasználásra javasolt további alapanyagok az alábbiak voltak:

homoktövis, málna, szeder, szamóca, berkenye,
pálinkák, likőrök, minőségi magyar borok,
szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta, fenyőmag,
méz, kamilla, levendula, turbolya, mandula, citromfű.

Izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a nevezett tortákban szinte az összes felsorolt hozzávaló előfordult, harmonikus ízkombinációkban. A versenyzők bebizonyították, hogy a magyar cukrászok ezer szállal kötődnek a természethez és a természet adta csodás alapanyagokhoz. A döntőbe jutott torták a következők:

Nimród – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
Kikelet – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
Hunyadi Huszár História – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
Csodaszarvas – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Terézváros)
Erdei kisvasút – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)

A szakmai zsűri a Magyarország Tortája versenyhez hasonlóan ebben a versenyben is három forduló után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Újításként a versenyzőknek a 2. fordulóra a torta modern, egyszemélyes desszert változatát is el kell majd készíteniük.

A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest. Zsűritagok:

Auguszt Ibolya cukrászmester, a zsűri elnöke – Auguszt Cukrászda, Budapest
Gulyás Andrea kiemelt ügyekért felelős igazgató – Egy a Természettel Nonprofit Kft.
Szentandrási-Szabó Emese cukrászmester – Suhajda Cukrászda, Budaörs
Andrész Zoltán cukrászmester – Andrész Cukrászda, Biatorbágy
Balogh László cukrászmester – Kézműves Cukrászda, Gyula

A verseny győztesét Magyarország Tortájával egyidejűleg, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól kóstolhatja meg először az ország számos cukrászdájában.

Szóljon hozzá!