ZETApress

hírportál

Középkor az interneten

A Magyar Országos Levéltár (MOL) 3 év alatt digitalizálta több mint 108 ezer középkori oklevelét, és a képek a korábban elkészült adatbázis kiegészítéseként interneten keresztül hozzáférhetővé válnak.

A szolgáltatást Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át a felhasználóknak ma délelőtt 11 órakor a MOL Bécsi kapu téri épületében. A MOL honlapján 2009. októbertől az első 38 ezer oklevél képéhez lehetett hozzáférni, mostantól a teljes gyűjtemény időtől és tértől függetlenül kutathatóvá válik.

A digitalizálási munka 2007-ben kezdődött el, a Nemzeti Kulturális Alap többszöri támogatásával: 2007-2009 között négy részletben összesen nettó közel 41 millió Ft-ot biztosított a munkálatokhoz. A befejezéshez az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Hiller István miniszteri támogatására is szükség volt. Az első évben 15 ezer oklevél (69 ezer felvétel), 2008-ban már 24 ezer oklevél (101 ezer felvétel), 2009-ben és 2010 első hónapjaiban 70 ezer oklevél (220 ezer felvétel) digitalizálása készült el. A MOL saját anyaga mellett a középkori anyagot őrző többi intézmény okleveleinek digitalizálásában, illetve internetes publikálásában is szerepet vállalt.

Az első együttműködő partnerintézmények (Heves Megyei Levéltár, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, Vas Megyei Levéltár, Veszprém Megyei Levéltár, Zala Megyei Levéltár, győri Egyházmegyei Levéltár, Veszprémi Érseki Levéltár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum) csatlakozásával, több mint 12 ezer oklevéllel gyarapodott az internetes adatbázis. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy a képek anélkül legyenek hozzáférhetőek, hogy azokat letölteni és mások által felhasználni lehessen, ezzel védve a képállományt és az őrző intézmények érdekeit is.

A digitális oklevélképekkel kiegészített közös országos adatbázis nemzetközi jelentősége egyedülálló és hasznosítása széles körű: A rendszer alkalmas arra, hogy a sok helyen szétszóródott és őrzött forrásanyagot egységes szerkezetben kezelje. Az információs rendszer lehetővé teszi, hogy az egykor együvé tartozó, de a történelem folyamán szétszóródott irat-együtteseket virtuális módon újra egyesítse. Az oklevélgyűjtemény nemcsak a középkori Magyarország, az egész Kárpát-medence történetének legfontosabb forrásbázisa, hanem a balkáni országok ? elsősorban Románia, Szerbia és Bosznia ? középkori történetéhez is felbecsülhetetlen adatokat nyújt. Ez azt jelenti, hogy a MOL Magyarországot is beleértve kilenc jelenlegi állam (az említetteken kívül Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Horvátország, Szlovénia) múltjának középkori adatait őrzi, dolgozza fel és bocsátja a kutatók rendelkezésére.

Az információs rendszer igazi interdiszciplináris adatbázis, mert a történészek mellett a nyelvészek, régészek, néprajzosok és művészettörténészek is nagy haszonnal használják, hiszen számukra is adatokat nyújt. Jelentősége a magyar középkor kutatására nézve elsősorban az, hogy a hagyományos keresési módszereknél összehasonlíthatatlanul gyorsabb és pontosabb adatelérés biztosításával ugrásszerűen megnöveli a történeti kutatások hatékonyságát. Az, adatbázis a korábbi adattartalom és az okleveles anyag képi megjelenítése mellett további segédleteket (Óvári-regeszták, modern regeszták) is hozzáférhetővé tesz.

Ez a digitalizálási-publikálási eredmény olyan jelentős, amelyre nemcsak a MOL és a többi levéltár, de a kulturális ágazat európai léptékben is méltán büszke lehet. A számos európai országot, összesen 64 intézményt ? közöttük a MOL-t ? tömörítő Monasterium projekt és az Icarus projekt, amely szintén a középkori okleveles anyagot kívánja az interneten közzétenni, szintén 100 ezernél több oklevelet publikált már. A MOL és partnerintézményei már most ennél több egységet tettek hozzáférhetővé.

A megkezdett együttműködés folytatásaként a középkori oklevelet őrző többi intézmény projektbe történő bevonása folyamatban van. Ezzel párhuzamosan a MOL a középkori gyűjtemény másik részének, a fényképeknek a digitalizálását is tervbe vette, 2010-ben itt is jelentős előrelépésre készül. Az okleveles anyag digitalizálását a GDL General Document Line Zrt., az Arcanum Adatbázis Kft. és a MOL végezte, az internetes publikáció az Arcanum Adatázis Kft. munkája.

Szóljon hozzá!