ZETApress

hírportál

200 éves Görögország

Ma ünnepeljük a görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulóját, amely egyben a modern-kori Görögország megszületésének is ünnepe – tudatta Szily Marianna, MNM és Katona Zoltán, Görög Intézet. Fotónk Bíró András felvétele.

1821. március 25-én lázadás robbant ki a Peloponnészoszon, ami általános oszmánellenes felkeléssé szélesedett. Ekkor hangzott fel először: Szabadság vagy halál! – a függetlenség jelmondata. A görög nép kilenc küzdelmes évig tartó, sikeres harcot vívott, hogy az ország a 400?450 éves oszmán megszállás után végre elnyerje szabadságát.

Az 1830-ig tartó függetlenségi háború során az elszánt görögöknek több mint százezer embert sikerült mozgósítani, szemben a majd félmilliós oszmán?albán hadsereggel. A kitartás és a szabadságvágy Európa-szerte kiváltotta a görögök iránti rokonszenvet, pénzadományokat gyűjtöttek a görög nép számára, Byrontól Shelley-ig számos önkéntes harcolt az eszméért, világgá kürtölve a görög nép hősies elszántságát.

A felszabadító harcok során brit, francia és orosz segítséggel 1830-ban Görögország elnyerte függetlenségét, amely akkor még csak a Peloponnészosz, a Kikládok és a görög szárazföld egy részét jelentette.

A bicentenárium alkalmából a Görög Intézet szimbolikus gesztussal tiszteleg a szabadságharc hősei és az újkori görög történelem legnagyobb ünnepe előtt.

Ma este a magyar márciusi forradalomban fontos szerepet játszó épületet, a Magyar Nemzeti Múzeumot látványos díszkivilágítással a görög lobogó kék-fehér színeibe öltöztetjük, hogy egy este erejéig néma méltósággal adózhassunk a görög s egyben a magyar szabadságeszmény hősei és eseményei előtt.

Ezen a napon az egész világ göröggé válik, hogy megemlékezzen Görögország 200. évfordulójáról. Világszerte ikonikus épületek, hidak, természeti jelenségek öltik magukra a kék- fehér színt. Az ünnepléshez csatlakozik a San Francisco-i városháza, a Santa Monica-móló óriáskereke, az ikonikus bostoni Zakim-híd, a Piscataqua folyó hídja, amely New Hampshire és Maine államokat köti össze.

A kanadai Torontóban található CN torony, a világ harmadik legmagasabb tornya is kék-fehéren világít március 24-én és 25-én és a természet egyik csodája a Niagara-vízesés is.

A görög zászlót tűzik ki fényekkel szimbolikusan a Sydney-i Operaházra és Dél-Afrikában, Johannesburgban az ünnep részeként az eddigi legnagyobb (1500 m2) görög zászlót lobogtatják.

A budapesti kezdeményezésnek lesz része a Görög Intézet és Magyar Nemzeti Múzeum. Az eseményt az Országgyűlés Görög Szószólói Irodája támogatja.

Szóljon hozzá!