ZETApress

hírportál

Sorbanellenállás

Ma hajnali 05-kor találkoztak a rekulturalisták az MTA-nál, az épület elé az aszfaltra embernagyságú sorfalat festettek Kautzky Sára festőművész hallgató vezetésével és tervei alapján. A szorosan egymás mellett álló alakok azokat a tüntetőket szimbolizálják, akik utcára vonulnának a szabad kultúráért, ha a szabályozások megengednék a gyülekezést.

Az alkotók azoknak szeretnének kedveskedni, akiket a korona vírus járvány akadályoz meg a tüntetésben, azáltal hogy beleélhetik magukat az aszfaltra rajzolt alakok szerepébe és valamelyest megnyugodhatnak, hogy a bezártság ellenére is vannak, akik kiállnak a hazai kultúra helyzetéért. Fotóink Czeglédi Mátyás felvételei.

A REKULTURALIZMUS képviselői nem hiába kezdték ilyen korán a festést, az első helyszínt további kettő követte, sorfal került a Nemzeti Múzeum és a Képzőművészeti Egyetem elé is. A felfestett alakok kezükben transzparenseket tartanak, rajta az adott intézményeket érintő üzenetekkel, mint Független Kultúrát, Szabad Oktatást, Szabad Tudományt.

Szeretett városunk épségéért senkinek sem kell aggódni, a felhasznált mészfesték 5-6 esőzéssel teljesen lekopik az aszfaltról, addig pedig a járókelők megcsodálhatják a művészeti alkotásként is értelmezhető produktumot.

A REKULTURALIZMUS azon független művészek, alkotók, kulturális szereplők és a befogadói oldal képviselőinek összefogásából kialakuló eszmerendszer, akik nem kívánnak a kultúrharcban ellenségként részt venni, nem fogadják el azt legitim küzdelemként, azonban ragaszkodnak azon jogaikhoz és képességeikhez, hogy cselekvő erőként formálják a közbeszédet, a politikai és társadalmi környezetet, elutasítják a művészet szabadságát korlátozó folyamatokat.

Szóljon hozzá!