ZETApress

hírportál

Petőfi Fehérváron

Én, Petőfi címmel tévéjáték a márciusi ifjakról. Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Idén is különleges műsor készül – a járványhelyzet miatt tévéjáték formájában -, amelynek főszereplői most is fehérvári fiatalok.

A Fehérvár Televízióban március 15-én hétfőn 18 és 20 órakor sugárzott tévéjátékban a Teleki Blanka Gimnázium diákjai idézik meg a kor hangulatát, életre kel a 12 pont, kézzelfogható közelségben jelennek meg a történelmi alakok – tudatta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ.

A Matuz János által írt és rendezett ünnepi produkciókban a középiskolások évek óta különleges, rendhagyó módon idézik fel 1848. március 15. szellemét a fehérvári belvárosban. Tavaly a járvány miatt elmaradt az előadás, és idén sem a megszokott módon valósul meg, hanem tévéjáték formájában. Az adás online is nézhető.

Nemcsak a műsor lesz rendhagyó, hanem elkészítési módja is, hiszen a próbák januárban online kezdődtek Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsának irányításával, és az író-rendező az első hetekben így egyeztetett alkotótársaival, Cserta Balázs zenei vezetővel és a két koreográfussal, Tátrai Rékával és Majoros Róberttel is. A zenéket, mint minden évben, idén is Szirtes Edina jegyzi, a látványvilágot pedig Falvay Miklós médiaművész animációja teszi különlegessé.

Az Én, Petőfi című produkció szereplői a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, a Teleki Diákszínpad, vagyis a TeDi társulatának tagjai, Somos Ákos drámatanár vezetésével. A darabban fontos szerephez jut a gimnázium méltán híres énekkara is, Reiner Renáta vezényletével, a táncosok pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül kerülnek ki. A tévéjáték fő forgatási helyszíne a Városháza díszudvara lesz: Petőfiék Dohány utcai lakása, Szekrényessy Endre városkapitány hivatala és a Pilvax Kávéház is itt található majd, de vesznek fel jeleneteket a környező utcákban és tereken is. A forgatást a napokban kezdik a Fehérvár Televízió munkatársai.

Szóljon hozzá!