ZETApress

hírportál

Valentin-ünnep otthon

Jelképes ajándékokkal, otthon ünnepeljük idén a Valentin-napot. Reprezentatív felmérés készült a Valentin-napi tervekkel kapcsolatban – tudatta Böhm Kornél.

A körülmények nem kedveznek a szerelmes pároknak sem: a túlnyomó többség otthoni körben fogja párjával megünnepelni a Valentin-napot. Az Opinio piackutató applikációval készült felmérésből kiderül, azok a párok, akik köszöntik egymást a szerelmesek ünnepén, ajándékkal is kedveskednek egymásnak, igaz, inkább jelképes értékű meglepetésekkel.

A többség nem ünnepel, akik igen, leginkább otthon

A kutatás szerint a 16-59 közötti korosztály közel kétharmada nem szokta tartani Valentin-napot, a szerelmesek ünnepét megtartók 38 százaléknyian vannak. Az idősebb (50-59 év közötti) válaszadók a legkevésbé lelkesek, négyötödük körében nem fordul elő ünneplés, a fiataloknál körülbelül fele-fele arányban vannak mindkét csoportból. Érdekesség, hogy teljes egyetértés van valamennyi csoportban abban, hogy a Valentin-napot külföldről behozott divatünnepnek tartják. Mindössze 8%-uk nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, és két százaléknyian vannak azok, akik harcosan ellenzik ezt az állítást.

Az ünneplést tervezők – jobb lehetőség híján – otthon fogják megtartani az ünnepet (84%), és 5-5% nyilatkozott kültérre tervezett, vagy valamilyen engedélyezett beltéri program megtartásáról. Idén persze nagyon beszűkültek a lehetőségek, de általában ennél sokkal színesebb a programpaletta: étterembe (45%), moziba (26%), szabadtéri programra (22%), szórakozóhelyre (9%) színházba (8%) járnak el a jeles nap alkalmából a párok, sokuknak (37%) saját, speciális programja is szokott lenni Valentin-napon.

Kisebb értékű ajándékokat adunk egymásnak

Az ünneplők több mint négyötöde (82%) ajándékkal is kedveskedik párjának. A legjellemzőbb a maximum ötezer forint értékű ajándék (68%). A vásárlók kevesebb, mint negyede (23%) öt-tízezer forint közötti ajándékot választ, de akad 2% ajándékozó, aki még mélyebben nyúl a zsebébe és akár húszezer forintnál is többet költ kedvese megajándékozására.

A nőknek valamivel fontosabb az ünnep

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a férfiak és nők között van-e tetten-érhető eltérés a Valentin-nap megítélésében. Az Opinio piackutató felméréséből az derül ki, hogy a legtöbb kérdés tekintetében nincs szignifikáns eltérés a nemek között. Van azonban olyan pont, ahol akadnak érdekes ellentmondások: abban a csoportban, akik egyáltalán nem tartják a Valentin-napot, a férfiak egyharmada (32%) hülyeségnek tartja ezt az ünnepet, a nőknél ilyen kategorikusan kevesebb mint 20% foglalt állást. A szerelmesek napját megünneplők körében is érdekes adatra bukkantunk: a nők 33%-a úgy érzi, neki fontosabb az ünnep, mint a párjának, míg a férfiaknál csak 6% ez az arány. A párok többségében azonban harmónia van ebben a tekintetben is: átlagban 42% úgy nyilatkozott, hogy egyformán fontos mindkettejük számára a Valentin-nap.

A felmérésről

A felmérés az Opinio applikációval készült 2021. február 5-e és 7-e között, 1231 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okos-telefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.

Az Opinio piac- és közvéleménykutató applikáció 2020. májusa óta méri a felhasználók véleményét a legkülönfélébb kérdéskörökben. Az alkalmazás Android és iOS okos-telefonokon is működik, a felhasználók válaszaiból szociológia módszertan szerint panelt készítenek és a válaszokból súlyozással reprezentatív kutatási eredményeket publikál az applikáció mögötti csapat. Bővebben az alkalmazásról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!