ZETApress

hírportál

Pécsett a régió ízei

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program sok pécsi civil szervezet fantáziáját megmozgatta, köztük azokét is, akik a gasztronómiával foglalkoznak ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Idén azok is a nagyközönség elé lépnek, akik eddig csak szűk körben hallattak magukról, egyesületté vált baráti társaságok, amelyek férfias ízekkel, vagy éppen a csúcsgasztronómiával hódítanak. Ők gondoskodnak arról, hogy akik Pécsre látogatóknak megízlelhessék a táj jellegzetes életeit és a hozzájuk való italokat és ne csak a szűken vett kulturális örökség miatt érkezzenek a városba és Magyarországra az ideérkezők.

A Gastro Artist Pécsi Férfi Főző Egyesület 2005-ben alakult. Célja a magyar gasztronómiai kultúra aktív és kreatív öntevékeny ápolása és művelése, illetve értékeinek megőrzése és képviselete az Európai Unióban. A kulturális élet része a mai és régmúlt időkből vett receptúrák, hazai és külhoni ízek és felkutatása alapján elkészített ételek elkészítése és kóstolása és szélesebb körben történő megismertetése. Szeretnék cáfolni azt a téves nézetet, hogy a hazai gasztronómia elmarad a külföldi trendektől, ugyanakkor tény, hogy bőven van még mit fejleszteni rajta. Csak megjegyzem, hogy nincs finomabb a hazainál. Van még eleinktől is mit tanulni.

Az egyesület azt vallja, hogy a gasztronómia ízlés dolga, és az ízlés szubjektív ? ami az egyiknek maga a mennyország, az a másiknak ehetetlen ? de számos kritérium objektíven értékelhető, tanulható: hogy egy fogás megfelelő technológiával, hőmérsékleten, fűszerekkel készült-e, az nem gusztus kérdése. A különbségtétel nem luxus, hanem inkább önmagunk megbecsülése, a cél pedig az, hogy a táplálkozáshoz és annak élvezetéhez való viszonyunk tudatosabb legyen.

Az egyesület tagjai kizárólag férfiak, a hölgyeket évente egyszer, februári báljukon látják vendégül. Céljaik között szerepelt ? amióta köztudomású, hogy Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben ?, hogy vendéglátóként adjanak át helyi gasztronómiai ismereteket, élményeket a hazai és külföldi vendégeknek.

A projekt célja a régió hagyományos ételeinek felkutatása, megőrzése, továbbörökítése, népszerűsítése, a különféle nemzetek ételeinek bemutatása, azok kreatív alkalmazása, aktualizálása a mai kor igényeinek megfelelően. A projekt gazdájaként a Gastro-Artist Egyesület önálló gasztronómiai bemutatókon, illetve az erre megfelelő hazai és nemzetközi rendezvények mellett saját programként ismertetik meg mindezt a közönséggel. Az egyesület az idők során bővítette kapcsolatrendszerét ezért a gasztronómiai bemutatóikat kiegészítik azzal, hogy lehetőséget biztosítanak a területhez tartozó egy-egy borpincének bemutatkozásaikhoz.

Eddig a szélesebb közönség leginkább a sajtóból ismerhette őket, az egyik internetes portálon állandó rovatuk volt. Rendszeres részvevői olyan rangos, vagy éppen ritka gasztronómiai eseményeknek, mint a kopácsi halléfőző verseny, szekszárdi, balatonlellei rendezvények, és a cserdi kecskefesztiválra is hivatalosak. Idén a Pécsre és a környékre látogatóknak mutatják be a régió ízeit ? programsorozatuk erről kapta a nevét. Elsőként március 26-án a pécsi Természettudományi Múzeum udvarán állnak elő baranyai sváb ételekkel. Így megízlelhetjük a Savanyúmártást kolbásszal és tojással és a Húsos babos káposztát és italról is gondoskodnak az egyesület tagjai.

Szóljon hozzá!