ZETApress

hírportál

Sikeres TokajKalauz

Nemzetközi díjra jelölik a TokajKalauzt. Magyar kiadvány a Gourmand Awards négy döntőse közt – tudatta a szerző. Január végén értesítették világszerte a gasztronómiai kiadványok szerzőit, akik a rangos Gourmand Awardson a Best in the world szintig jutottak.

A több fordulós könyvszemlén egy hazai könyv, a Ripka Gergely: TokajGuide az European wine-kategóriában a legjobb 4 közé került, ami magyar könyvnek korábban még nem sikerült. A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legnagyobb gasztronómiai és italkönyves seregszemléje, összesen nem kevesebb, mint 175 ország kiadványainak részvételével, a Gourmand International szervezésében. Az évszakonként szemlézett versenyben végül az Európai bor-kategóriában döntőbe jutó négy jelölt:

Austria – Ruster/Ausbruch DAC, Rudolf Lantschbauer, Yulan Cai (Vinothek)
Bosnia – Wine Stories, Bosnia & Herzegovina, Zeljko Garmaz
Hungary – Tokaj Guide, Ripka Gergely (Scolar Kiadó)
USA – The New Wines of Mount Etna, Benjamin North Spencer (Gemelli Press)

Felemelő érzés már önmagában Tokajt és Magyarországot látni ezen a shortlisten. Franciaország boros könyveinek külön kategóriája van ezen a versenyen, Magyarországot meg a legtöbb boros tankönyvben, webshopban és más hasonló platformokon általában a Világ többi része-kategóriában említik; én is igyekszem mindent megtenni azért, hogy hazánkat számon tartsák ma is a bortérképen – mondja a szerző, akinek TokajKalauza a tavalyi Spring Harvest listán tűnt fel először a könyvszemle weboldalán. A Best in world-kategória védjegyét, matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig júniusban hirdetnek, Párizsban. A teljes lista, számos izgalmas kategóriában idekattintva böngészhető.

Független iránytű a Tokaji borvidékről

A TokajGuide / TokajKalauz 2014 óta eddig 3 kiadással került nyomtatásba, legutóbb 2019-ben. A kétévente frissülő, szabad és független, kétnyelvű kiadvány napjaink legátfogóbb, legnaprakészebb kalauza a történelmi Tokaji borvidék értékeiről, benne 150 meghatározó borászaton túl a legjobb éttermek, ajánlott szálláshelyek, sokrétű rendezvénytippek, a legszebb kirándulóhelyek, várak és más történelmileg vagy táji szempontból fontos látnivalók, de katalogizált borértékelések és évjárat-leírások is vezetik a borturistát. A könyv mára nemzetközi viszonylatban mérve is fontos referenciává vált a borkedvelők számára és a Hegyaljára látogatóknak a borvidéken való eligazodásban. Világszerte számos országból rendelik és követik a szerzői forrásból, illetve a Scolar Kiadó gondozásában készülő kalauzt, melynek friss kiadása idén áprilisban kerül bemutatásra.

Szóljon hozzá!