ZETApress

hírportál

A spontaneitás hatalma

Online könyvbemutató és kiállításmegnyitó lesz ma délután. A Moravcsik Alapítvány örömmel tudatja, hogy kilenc hónap előkészítő munka után megszületett A spontaneitás hatalma című, hiánypótló kötet.

A könyv az alapítvány hagyományainak megfelelően lehetőséget nyújt a hazai art brut és outsider art művészeknek és műhelyeknek a bemutatkozásra a szélesebb nyilvánosság előtt. Nem előzmény nélküli ez a kiadvány: épp 10 évvel ezelőtt, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletére, megalapításának 30. évfordulójára készült az akkori kötet, hasonló tematikát követve, szintén a Moravcsik Alapítvány gondozásában. A most megjelent könyv azonban nagyságrendekkel magasabb minőséget képvisel.

Ösztönös, naiv, képzetlen, magukat legtöbbször művésznek sem tartó emberek az idők végezete óta igyekeznek felvillanyozni a hétköznapjaikat, megörvendeztetni szeretteiket, rajzlapon, vásznon, rímekben, zenei motívumok dúdolásával rácsodálkozni a világra – fogalmazott a kötet előszavát jegyző Gerevich József doktor. A művészet értékteremtő erejének nagy szerep jut a rehabilitációban, a pszichiátriai betegségekkel élők számára lehetőséget biztosít kifejezni magukat, hozzájárul ahhoz, hogy stabilizálódjanak.

Az alapítvány felhívására 11 intézményből érkeztek be művek, minden helyi műhelyből a legtehetségesebbektől. A szakmai válogatást követően összesen 29 alkotó 57 műve került be a könyvbe, amelynek bemutatójával egyidejűleg kiállítás is nyílik az art brut alkotásokból. Sőt 2021. februárban jön a kiegészítő kiállítás, azokkal a munkákkal, amelyek terjedelmi okok miatt a könyvben nem szerepelnek, és mindez a weboldalon is látható lesz. A helyszín természetesen a Budapest Art Brut Galéria, amelyet a Moravcsik Alapítvány működtet, és egyébként abban az évben alakult, amikor az előző könyv megjelent.

Az online kiállításmegnyitó és könyvbemutató december 15-én kedden 17 órától lesz látható a BAB Galéria oldalon. A kiállítást dr. Balázs Judit egyetemi tanár, az idén 40 éves Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyitja meg. A könyvbemutatót dr. Gerevich József pszichiáter, egyetemi tanár tartja; Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadói Csoport vezérigazgatója mond köszöntőt a kiadó nevében; Csák Alíz, a kiállítás kurátora az alkotásokról, az alkotókról és a kiállítási szempontokról beszél; dr. Simon Lajos házigazdaként és a Magyar Pszichiátriai Társaság egyik alapító tagjaként köszönti a vendégeket és a résztvevőket a Moravcsik Alapítvány nevében.

A kiállítás megtekinthető lesz online és a maga valóságában is a BAB Galériában (Budapest VIII. Üllői út 60-62.) 2021. február végéig, munkanapokon 11-18 óráig. A könyvbe idekattintva lehet belelapozni. A BAB Galéria kiállításai, a PsychArt festőmaraton, a Ki Mit Tud? vetélkedők szerves részét képezik a Moravcsik Alapítvány évek óta megvalósuló antistigma programjának, ami a társadalomban és sajnos az egészségügyben dolgozó szakemberekben is létező előítéletek és diszkrimináció csökkentését szolgálják.

Azok, akik közelebbről is szemtanúi lehetnek egy-egy alkotás születésének, tisztában vannak azzal, hogy sokféle személyes motívum játszik szerepet a művek létrejöttében, sokféle funkciója lehet az alkotó életében a műnek. Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek, írja Karinthy Frigyes költő, de egyáltalán nem biztos, hogy az alkotó a mindenkit veszi célba akkor, amikor belekezd az alkotásba. A spontán rajzoló gyermek rajzában az önkifejezésen lehet a hangsúly, Csajbókné Páhy Erzsébet, a maga örömére festegető parasztasszony muskátlis csendéletében a virág gyönyörű színeinek a visszatükrözése lehetett a vezérmotívum. Láthatunk horrorisztikus trauma képi kivetítéseit, vagy boldog találkozásélmény, szerelem rajzlapra varázsolt igézetét. A pszichiátriai páciensek a kreativitásuk kibontakozása révén merítenek erőt a betegségükből való kilábaláshoz. Vagy egyszerűen csak mélyebb önismeretre vágynak, és ehhez keresik a legmegfelelőbb, leghatékonyabb megoldást – írja Gerevich doktor a könyv előszavában.

A könyv a Kossuth Kiadói Csoport gondozásában jelent meg, a gyomai Kner Nyomdában készült, és megvásárolható személyesen a BAB Galériában, valamint a Moravcsik Alapítványnál (Budapest VIII. Baross u. 119/A.), a VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központban; interneten a weboldalon és megrendelhető a bpartbrut@moravcsikalapitvany.hu emailcímen. Az ára a 15%-os karácsonyi kedvezménnyel most 2380 forint.

Szóljon hozzá!