ZETApress

hírportál

Karácsonyi ének

A szeretet összeköt a korlátozások idején is! A Párbeszéd Háza és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei együttesek Szövetségének (KÓTA) közös ünnepi, jószolgálati akciója a családi koncert ajándékba – tudatta Jánosi Katalin.

A Párbeszéd Háza és a KÓTA 2020. december 22-e és 27-e között, a járványügyi szabályok betartásával, országos önkéntes akciót szervez, amelynek főszereplői a családok és a Karácsonyi ének. Az akció keretében, az énekléshez kedvet érző családok, országszerte lakóházak udvarán, vagy lakóházak előtt megállva, karácsonyi dalokból álló rövid ajándék koncertet adnak az ott lakóknak. Éneklés közben maszkot viselnek, hallgatóiktól megfelelő távolságot tartva.

Azok a családok, akik szeretnének csatlakozni, maguk állítják össze műsorukat, és koncertjük helyszínét, elsősorban saját, szüleik, vagy nagyszüleik lakóházát. Az énekléshez, a hangerőt nem csökkentő, egyszer használatos orvosi maszkot ajánlanak viselni a szervezők. Hogy miért tartják fontosnak ezt az akciót ebben a pandémiás időszakban is, arról a két szervező, Mindszenty Zsuzsanna, a KÓTA elnöke és Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Háza igazgatója így vélekednek:

Kultúránkban általában sok sebből vérzik a természetes emberi közösség. A járványhelyzet ezt tovább rombolja. Ha egy társadalomban meggyengül az emberek közötti pozitív kapcsolat, a társadalom sokkal sebezhetőbbé válik, erejét veszti az egész társadalom immunrendszere. Ez a kezdeményezés szeretne hozzájárulni az élhető társadalmi keretek megőrzéséhez. A közös éneklés nagyobb egymásra figyelést igényel, egymás megbecsülését erősíti, a pozitív közös élmény gyógyít, napfényt hoz a borúsabb időkre. Ugyanilyen fontos az éneklés közös hallgatása. Annak tudata, hogy vannak, akik önként, nem fizetségért másoknak értéket adnak, erősíti a bizalmat a távolabb állók, az idegenek iránt, gyógyítja a társadalom agyonszaggatott szövetét. Énekelni jókedvűen lehet igazán – mondta Sajgó Szabolcs.

A járványügyi intézkedések figyelmeztettek arra, hogy a kóruséneklés maszk nélkül, veszélyes lehet. Az embereknek azonban nagyon hiányzik az éneklés, éppen ezért a családok, az egy háztartásban élők közössége lehet az egyetlen olyan lehetőség, ahol megélhetik az együtt éneklés örömét. Énekükkel megajándékozhatják azokat, akik néhol már hetek óta nem hagyhatták el otthonaikat és az idei ünnepet is egyedül töltik. Kevés olyan ember él Magyarországon, aki ne énekelné vagy hallgatná Karácsonykor a Mennyből az angyalt, vagy a Pásztorok, pásztorok kezdetű szép egyházi énekünket. De még az is, aki nem kötődik konkrét valláshoz, ismeri, szereti, és mellé teszi a Kiskarácsony-nagykarácsonyt, amikor Szenteste meggyulladnak a gyertyák a fán – mondta Mindszenty Zsuzsanna.

Szóljon hozzá!