ZETApress

hírportál

Fakéreg számos nézetben

Borosjenői tájkép a falon Borospoharak künn az asztalon
Kell-e ennél nagyobb élvezet Ha a választék itt ma ez lehet

A fenti gondolatok a Virányosi Közösségi Házban fogalmazódtak meg bennem tegnap délután Miklódy Márta festőművész kiállításának megnyitóján. A művésznőt különösen lenyűgözték és egyre inkább foglalkoztatták a fák. Nem csak fejlődésük egyes fázisait tartotta szépnek, de pusztulásuk közben is egyre több érdekességet talált. Ezért láthatunk több képén is a tájképeken és csendéleteken kívül érdekes fakérgeket.

Fiatalon élte át, hogy körülötte rombadőlt a város és rengetegen elpusztultak, vallotta a művésznő bemutatkozó írásában. Aztán a természet megújult, s az élet is újra indult. Azóta van benne ez a csodálat a természet örök szépsége iránt. A június végéig megtekinthető kiállításán ? melyet Takács Márton grafikus művész nyitott meg ?, ezt szeretné mindnyájunknak megmutatni.

Jókai Mór is a Svábhegyen alkotott

A közösségi ház rendszeresen szervez kiállításokat. Eddig általában minden hónap első szombatján nyitották a következőt, de a tendencia most felborulni látszik. Programjaikat érdemes nyomon követni honlapjukon. Felnőttek és gyermekek egyaránt találhatnak közöttük kedvükre valót. A Moszkva térről induló 156-os autóbusszal tíz perc alatt felérhetünk hozzájuk.

A közösségi házhoz tartozik a svábhegyi Jókai Klub. Ide a 90-es és 21-es autóbusszal, valamint a fogaskerekűvel juthatunk el. A háromszintes épületben valaha a nagy mesemondó élt és alkotott. Náluk is rendszeresen helyet kapnak a kerület alkotói. D. Kiss Ilona Mária festő- és grafikusművész Élet című kiállítása jövő hét végéig látható. Több műve azután a Budai Gyermekkórházba és a Szent János Kórházba kerül. A művésznő ajándékba adta nekik, hogy ezzel is elősegítse a gyógyulást. A szombatot ajánlom mindenkinek a tárlatlátogatásra, mert délelőttre családi játszóházat is szerveznek.

Ugyancsak jövő szombaton, Szent Iván nap éjjelén a Hass, Alkoss Klub biztosít lehetőséget fiatal tehetségek bemutatkozására. Bárki jelentkezhet, aki előadó művészi pályára készül, de az is, aki csak fontolgatja. Nem csak őket, de néhány Megasztárt is láthatunk a műsorban. S hogy némi júliusi előzetesről is szóljak, csütörtök esténként a szomszédos Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászda kertjében magyar filmeket nézhetünk a mozivásznon.

Szóljon hozzá!