ZETApress

hírportál

Elátkozott helyek atlasza

A National Geographic decembertől egy új sorozatot mutat be Elátkozott helyet atlasza címmel. A sorozatban Sam Sheridan író-kalandor a világ néhány sötét, sokak által egyenesen elátkozottnak tartott helyére látogat és utána jár, hogy mi igaz a híres legendákból, például: Ki volt Drakula? Mi a Bermuda-háromszög titka? Létezett-e Atlantisz?

Mi igaz a világszerte ismert a babonákból és mendemondákból? Valóban éltek a legendák szereplői, a rémmesébe illő alakok és megtörténtek felfoghatatlanul különös, megmagyarázhatatlannak tűnő esetek? Tényleg vannak vidékek, ahol bővebben arat a halál? Sam Sheridan író-kalandor ezt kutatja Drakula kelet-európai szülőhelyétől a Bermuda-háromszögig és a louisianai mocsarakig a helyi folklórba, hagyományokba, átkokba veszélyesen belegabalyodva. A National Geographic új sorozata december 05-én kezdődik és minden szombat este 21 órától láthatóak a premier epizódok.

A sorozat első részében a Bermuda-háromszög átkának jár utána Sam Sheridan, aki oceanográfusok, fizikusok és valószínűségszámítási szakértők segítségével keres választ arra, hogy mi történhet az Atlanti-óceánnak az északi területén. Mindenki hallott már erről az elátkozott tengerrészről, ahol hajók és repülők sokaságának veszett már nyoma megmagyarázhatatlan módon. Valóban nincs magyarázat ezeknek a szerencsétlen járműveknek az eltűnésére? (A Bermuda-háromszög átka, premier december 05-én.)

A második epizódban Atlantisz létezését kutatják. Atlantiszról, a Platón szerint egy természeti katasztrófa következtében elsüllyedt misztikus kontinensről, megoszlanak a vélemények: egyesek szerint csak kitaláció az egész, mások viszont hisznek a legendás birodalom létezésében, sőt még az egykori elhelyezkedését is tudni vélik. (Atlantisz átka, premier december 12-én)

Talán az egyik legizgalmasabb résznek a Karóbahúzó Vlad átka ígérkezik. Bram Stoker 1897-ben megjelent Drakula című regénye közismert. Sokan azt is tudni vélik, hogy az ír szerző a világirodalom leghíresebb vámpírfiguráját egy valós személyről, a havasalföldi Karóbahúzó Vladról mintázta. III. Vladot, a nép Vlad Tepesnek, vagyis Karóbahúzó Vladnak nevezte. III. Vlad Segesváron született 1431-ben és a mostani Bukarestben halt meg 45 évesen. Havasalföldi fejedelemként uralkodott, kegyetlen cselekedeteiről híresült el, illetve Hunyadi Mátyás visegrádi börtönét is megjárta. A Tepes név magyarul karóbahúzót jelent, ezt az elnevezést azért kapta, mert egy kisebb bűnért is, például lopás, már karóbahúzás járt az elkövetőnek. A Dráculea román keresztnév, ami jelenthet ördögöt, valamint sárkányt is. II. Vlad kedvelt kínzási módszerei közé tartozott az élve karóba húzatás, testcsonkítás is. Az uralkodó halálát és kegyetlenségeit számos legenda övezi. A később Drakula grófként ismertté vált III. Vlad valóban rászolgált a rossz hírére? Valóban létezik Karóbahúzó Vlad átka? Az epizódban erre keres választ Sam Sheridan a genetika legújabb eredményeit is segítségül hívva. A premier december 19-én szombaton 21 órakor lesz látható.

December végén vetítik A mocsár átkát: 1915-ben Louisianában egy hoodoo kuruzslóasszony mocsarában a favágók leirtották az erdőt, ezért a felbőszült nő megátkozta az egész vidéket és annak minden lakóját. A kuruzsló halála napján hurrikán söpört végig a vidéken, amely három várost teljesen lerombolt. Több mint száz évvel a természeti csapás után, az itt élők még mindig az átokkal magyarázzák életük minden baját és nehézségét. Premier: december 26-a szombat 21 óra.

A National Geographic Partners LLC

Az NGP a Disney és a National Geographic Society közös vállalkozása, mely – páratlanul gazdag és sokszínű médiaportfólióján keresztül – prémium minőségű tartalmak készítését és terjesztését tartja küldetésének a tudomány, a kaland és a felfedezés területén. Az NGP porfóliójába tartoznak többek közt a National Geographic globális televíziós csatornái (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo Mundo, Nat Geo People), a National Geographic egyéb kiadványai és médiavállalkozásai (National Geographic magazinok, National Geographic stúdiók, digitális és közösségi-médiaplatformok, könyvek, térképek és gyermekkiadványok), valamint számos további vállalkozás, melyek pl. utazásszervezéssel, licencek és archív tartalmak értékesítésével, vagy épp elektronikus kereskedelemmel foglalkoznak. A National Geographic immár 132 éve dolgozik a világ mélyebb megismeréséért és megértéséért, s napjainkban az az egyik legfőbb célja, hogy még az eddigieknél is több fogyasztóhoz jusson el értékes tartalmaival. (A világban jelenleg 172 országban, összesen 43 nyelven érhetőek el a National Geographic csatornái.) Az NGP az üzleti haszna 27%-át a nonprofit National Geographic Society-nek juttatja vissza tudományos, felfedező, oktatási és természetvédelmi programok támogatására. További információk angol nyelven a natgeotv.com és nationalgeographic.com oldalakon találhatók.

Szóljon hozzá!