ZETApress

hírportál

Az Év Bejglije

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt – tudatta a KEN!media.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék, melyet szintén Ipartestületünk kezdeményezett.

Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri.

A zsűri tagjai voltak:
Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és egyben cukrász kolléga

Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek, kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije-díj nyertese: Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Nagy László, Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
Ezüstérmes: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli, Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda, Szarvas
Ezüstérmesek: Csemege diós, Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti és
Vörösboros aszalt-szilvás bejgli almacukorral, Kádár Ferenc, Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes, Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit hátérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dióra, mint amolyan hungarikum-számba menő különlegességre az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a szakma, pedig évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. A zöld dió figyelemre-méltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Szóljon hozzá!