ZETApress

hírportál

Annáé a 6. Margó-díj

Harag Anita kapta idén a Margó-díjat! Tegnap a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron 6. alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, Harag Anitának – tudatta Kubik Elvira. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A Magvető Kiadónál megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötet erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, bemutatkozást a MŰPA 2021/22-es Literárium-sorozatában és a Bookline 15 millió forintos médiatámogatását.

Harag Anita novellái hol a gyerek, a kamasz vagy a fiatal felnőtt nézőpontjaiból mutat meg családtörténeteket, diszfunkcionális családok történeteit. Nyelvezete minimalista, elbeszélő technikája sűrű, szereplői szinte életre kelnek. A kötet címében megjelenő hűvösség a mindennapi kapcsolatokban megjelenő távolságokra is utal.

Nem szabad túl korán elengednem a szövegeket. Minden novellának megvan a maga ideje, amit ki kell várni, sokszor kell visszatérni hozzá, újraolvasni, átírni. Nem szabad siettetni a publikálást sem. Sokáig volt bennem egy publikációs kényszer. Nagyon vágytam a szakmai visszajelzésre, ezért néha olyan prózát is küldtem folyóiratoknak, amik nem voltak még készen. Sok idő volt kitapasztalnom, mikor van kész egy szöveg, miközben néha azt érzem, igazán sosincs befejezve egyik szöveg sem – nyilatkozta az első kötetig vezető alkotói útról Harag Anita.

Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével, amit már több nyelvre lefordítottak, másodjára az őszi Margón Angyali üdvözlet című regényét bemutató Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak Szűz Mária jegyesével, harmadjára a friss Illegál című prózakötetével érkező Szöllősi Mátyás kapta meg az elismerést Váltóáram című könyvéért, 4. alkalommal pedig Mécs Anna vehette át a díjat Gyerekzár című kötetéért, akinek tavasszal a Margón debütált Kapcsolati hiba című elbeszéléskötete, tavaly Fehér Boldizsár: Vak majom című regénye vitte el a díjat.

A Margó-díjjal 500 ezer forintot, valamint próbafordítást is kap a nyertes, és a Bookline idén tízmillió forintértékű médiatámogatással járul hozzá a könyv népszerűsítéséhez, a Konyvesmagazin.hu pedig tárcasorozat lehetőségét ajánlotta fel a szerzőnek.

2020-ban 19 első próza kötetet jelöltek a kiadók és a szerzők a díjra, melyek közül a tíz legjobbat elő-zsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Harag Anita könyve mellett Babarczy Eszter: A mérgezett nő című novelláskötete és Hegyi Ede: A senki című regénye került az élmezőnybe.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. A Margó-díj 2020-as kiírásának 10 legjobb könyve alfabetikus sorrendben:

Babarczy Eszter: A mérgezett nő, Jelenkor
Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni, Scolar
Gáspár-Singer Anna: Valami kék, Kalligram
Halmai Róbert: Nagyapám, Napkút
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető
Hegyi Ede: A senki, Napkút
Nagy Gerzson: Délután apámmal, Kalligram
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny! Menő Könyvek
Szelle Ákos: Sebek a falon, Animus
Zsembery Péter: Vigyázz, kész, Scolar

Szóljon hozzá!