ZETApress

hírportál

Elismerés az igazgatóságnak

Európa Diploma az Ipolytarnóci Ősmaradványoknak 2030-ig! A terület 1995-ben vált az összeurópai természeti örökség részévé. Európa Diplomájának esedékes felülvizsgálata után az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága most hozott döntést: 2030-ig meghosszabbították a diploma érvényességét.

Mit is jelent ez pontosan? Az Európa Diplomát azon európai jelentőségű védett területek érdemelhetik ki, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel bírnak és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű. Ezt a kitüntető címet 2000-ben és 2005-ben újabb 5-5 évre, 2010-ben pedig, a terület példás kezeléséért, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának elismeréseként 2020. szeptember 11-ig meghosszabbították.

A soron következő, időszerű felülvizsgálatra az Európa Tanács Maurice Hoffmann belga ökológus professzort jelölte ki, a helyszíni ellenőrzésre még tavaly nyáron került sor, de a terepszemle után is további dokumentációkat kellett eljuttatni a neves külföldi szakértőnek. Az ellenőrzés jelentése ez év tavaszán került leadásra a nemzetközi szakértő bizottság felé. A koronavírusos járványveszély miatt a bizottság 2020. március 19-én videó-konferencián hallgatta meg az ellenőrt, majd a benyújtott dokumentációt átvizsgálva, vita nélkül hozta meg felterjesztési javaslatát az Európa Tanács őszi miniszteri üléséhez.

Az ajánlásokat megfogalmazva az Ipolytarnóci Ősmaradványok Európa Diplomáját újabb 10 évre, 2030. szeptember 11-ig javasolták meghosszabbításra, melyet a Miniszterek Bizottsága 2020. szeptember 23-i ülésén, 12 szakmai ajánlás megfogalmazásával jóvá is hagyott – tudatta Szádeczky Kornélia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály mb. osztályvezetője.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkja méltán világhírű, most is várja látogatóit, az Ősvilági Pompeji feltáró kutatása és földtani örökségének állagmegóvása a nemzetközi rangnak megfelelő színvonalon, napjainkban is folytatódik.

A bemutatóhely hétfő kivételével november 22-ig vasárnapig várja a látogatókat. Aki azonban inkább a téli időszakot választaná, péntek, szombat és vasárnap is meglátogathatja a Miocén Parkot. Tematikus túrák is várják az érdeklődőket, a programokról és a nyitva tartásról érdemes indulás előtt a honlapon tájékozódni.

Szóljon hozzá!