ZETApress

hírportál

Mától 29. CAFe Budapest

Rendkívüli fesztivál egy rendkívüli évben: ma kezdődik a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – tudatta a CAFe Budapest Kommunikáció.

Barabási Albert-László, Rimini Protokoll, Recirquel, Balog József, Manu Delago Ensemble, Vizin Viktória és a Jazzical Trio, Belau, Studio5, skeemers, Oláh Krisztián, Accord Quartet, George Benjamin, a WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika, Ensemble Mandel, Bereményi Géza és Járai Márk, Margó Fesztivál, Art Market Budapest és Budapest Ritmo Piknik. Izgalmas köztéri programok, kortárs példaképek, ikonikus társulatok, fiatal tehetségek, időkapszulába zárt élmények, 17 nap feltöltődés figyelve és vigyázva egymásra: október 9-én pénteken kezdetét veszi az ősz legszínesebb programsorozata: a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál bizonyos szempontból olyan, akár egy különleges időkapszula. Üzenet a jövőnek: válogatás azokból az alkotásokból, amelyeket ma, itt fontosnak gondolunk és szeretnénk megmutatni, átadni az utánunk következő generációknak. Mi, akik a fesztivál biztonságos megvalósításán dolgozunk, tudjuk, hogy ezekben a nehéz időkben ez a misszió fontosabb, mint valaha – fogalmazott fesztiválnyitó videóüzenetében Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója, az eseménysorozatot szervező operatív testület elnöke. Kiemelte, hogy igazán gazdag programkínálat várja a közönséget október 9-e és 25-e között városszerte: a hangulatos kávézókoncertektől a világzenei piknikeken és a lakásszínházi bemutatókon át a formabontó köztéri előadásokig.

Azt valljuk, hogy egy város nemcsak terekből, utcákból vagy kávézókból áll, hanem elsősorban emberekből, ezért olyan programokat igyekeztünk összeállítani, amelyek ennek a két iránynak megfelelnek, az itt élő és idelátogató embereknek, valamint a városi tereknek a metszéspontjain vannak – mondta Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, hangsúlyozva, hogy számtalan program rendhagyó helyszínen valósul meg, izgalmas találkozásokra, beszélgetésekre adva lehetőséget, és ezzel élőbbé, komplexebbé téve a művészeti élményt.

Gazdag kulturális örökségünk legintenzívebben a kortárs művészetek által él, kapcsolódik és kerül kölcsönhatásba Európa vagy akár távolabbi vidékek, nemzetek kultúrájával. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója rávilágított: idén mindannyian megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor változtatnunk kell a szokásainkon és meg kell tanulnunk még jobban vigyázni egymásra. Ez sokszor lemondásokkal is jár, a fesztivál azonban most remek alkalmat kínál arra, hogy újra utazhassunk. – Mi itt mindannyian turisták lehetünk, néhány napig a legősibb és legnépszerűbb módon utazhatunk: a művészetek múzsáinak vendégei és útitársai lehetünk, jobbára időn és téren kívül közlekedő járművükön, amely idén ősszel menetrendszerűen Budapesten tűnik fel – érzékeltette a helyzet különlegességét.

Ennek jegyében repít majd zenéjével távoli tájakra az A38 Hajón Manu Delago, egy XXI. században fejlesztett ütőhangszer, a handpan nemzetközi hírű játékosa, valamint a Belau együttes, akik a Karib-szigetek hangulatát idézik meg Colourwave című albumuk bemutatóján. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a régióban először mutatja be retrospektív igénnyel az absztrakció egyik legfontosabb kortárs képviselője, Sean Scully munkáit, a színek és formák különös világába invitálva mindannyiunkat. A walesi származású brit zeneszerző, Julian Philips The Yellow Sofa című kamaraoperájának magyarországi bemutatója térben és időben is különleges utazásra hívja majd a nézőket, hiszen a mű a 19. század végi Lisszabonban játszódik. A Trafó Kortárs Művészetek Házában megvalósuló Üdv a fedélzeten! című produkció egy hajókirándulás formabontó szimulációja. Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna előadása elsősorban a közönség képzelőerejének stimulálására törekszik sok humorral, játékkal, kreatív asszociációs technikákkal.

A világzene legnagyobb eseménye, a WOMEX idén másodjára jön Budapestre – egészen pontosan Budapest megy a világhoz. A járványhelyzetre való tekintettel a programok virtuálisan valósulnak meg, de a magyar közönséget élő koncertek várják a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában, olyan kiváló fellépőkkel, mint a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon nem csak előadó és közönség találkozik: az eseménysorozat a kulturális élet legfontosabb szereplőinek, szervezeteinek kínál lehetőséget az együttműködésre, együttgondolkodásra, hiánypótló közös projektek megálmodására és megvalósítására. Nagyszerű példa erre a Ludwig Múzeumban megvalósuló korszakalkotó kiállítás, ahol a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László kutatásai mentén csodálkozhatunk rá a tudomány és a művészet láthatatlan összefüggéseire. Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató az alábbi linken enged exkluzív bepillantást a Rejtett mintázatok című kiállításba:

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szinte mindennap lehetőséget teremt arra, hogy az eseménysorozat digitális felületein azok is részesei lehessenek a fesztiválélménynek, akiknek személyesen nincs lehetőségük csatlakozni a programokhoz. Azt, hogy az adott napon melyik produkciót követheti streamelve a közönség, minden délelőtt a CAFe Budapest Facebook-oldalán hozzák nyilvánosságra.

Szóljon hozzá!