ZETApress

hírportál

Olaszrizling a Corinthiában

Ha október, akkor olaszrizling: a fajta legnagyobb kóstolója következik 2020-ban. Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatja meg a nagyközönség az Olaszrizling Október Nagykóstolón jövő szombaton a Corinthia Hotel Budapestben – tudatta Szabó Laura, WineLovers.

Magyarország vitathatatlanul egyik legkedveltebb szőlőfajtája az olaszrizling: a harmadik legnagyobb területtel rendelkezik a fehér borszőlők között, Tokaj kivételével gyakorlatilag minden borvidékünkön megtalálható. A borászok elismerik a képességét, azt, hogy rosszabb években is jól terem és nagyobb hozam mellett is képes jó minőséget adni. Ráadásul rendkívül sokoldalú fajta, az olaszrizlingből készült borok választéka széles: készülnek könnyű, reduktív, szódát kívánó tételek, érettebb hordósak, dűlőszelektáltak, gyümölcsösek, de szépen mutat házasításban, sőt még édes borként, narancsborként és pezsgőként is.

Szinte minden stílus képviselőjével találkozhatnak a fajta rajongói, illetve az éppen most a felfedezésére vállalkozók a Olaszrizling Október Nagykóstolón október 17-én, ahol több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják. Az esemény kiemelt partnere a Belward Pincészet (Pécs), a Borbély Családi Pincészet (Badacsony), a Büttner Borbirtok (Badacsony), a Cseri Pincészet (Pannonhalma), a Feind Pincészet (Balatonfüred-Csopak), a HedoNick Pince (Etyek-Buda), a Kamocsay Ákos Prémium Borok (Neszmély), Káli Balázs (Balaton-felvidék), a Pannonhalmi Főapátság Pincészete (Pannonhalma), a Petrény Winery (Eger), a Söptei Pincészet (Balatonfüred-Csopak), a VáliBor – Váli Péter Borászata (Badacsony), a Varga Pincészet (Badacsony) és a Varsányi Pincészet (Eger).

Az elmúlt évekhez hasonlóan ráadásul számos kiállító az olaszrizlingjei mellé elhozza a rajnai rizling tételeit is (ami csak névrokona az olaszrizlingnek), vagyis garantáltan mindenki meg fogja találni a számára legkedvesebb borokat.

A programot a Winelovers rendezvényeken már megszokott és mindig nagy sikert arató ingyenes pop-up school előadások színesítik. Ezeken a hallgatóság tagjai pár tételen keresztül egy-egy szűkebb témával ismerkedhetnek meg Kielmayer Kristian, a Borkollégium oktatójának segítségével. A DipWSET nemzetközi borakadémikus ezen a napon többek között azt mutatja be, mit gondolnak a horvátok és az osztrákok az olaszrizlingről, illetve hogy hogyan mutat a fajta a pezsgőspalackban.

A Winelovers Nagykóstolók hagyományainak megfelelően a vendégek egyetlen belépő megvásárlásával korlátlanul kóstolhatják a borokat, valamint látogathatják a pop-up előadásokat, október 16-ig ráadásul elővételi jegyek válthatók 3000 forint kedvezménnyel.

Szóljon hozzá!