ZETApress

hírportál

Whisky a Viszkissel

Különleges, whiskykóstoló estét szerveznek szombaton Ambrus Attilával és Katona Csabával. Whisky exkluzív Late Night a történész és a Viszkis társaságában – tudatta Sárréti Anita PR menedzser.

Nem mindennapi rendezvényre várják az érdeklődőket október 10-én: egy könnyed humorral fűszerezett estére Katona Csaba, történész, tanár szórakoztató italkóstoló programjára. A vendég pedig Ambrus Attila, a Viszkis, aki által bepillantást nyerhetünk egy igazán egyedi ember történetébe. A rendhagyó, estén többféle minőségi italt és hozzápárosított ételt kínálnak a résztvevőknek, egy izgalmas történeti előadással ötvözve.

Egy különleges este: a whisky, a Viszkis és egy történész. Mi köti össze őket? A whisky természetesen, de más is. A különleges kóstolóestén megismerkedhetünk ötfajta különleges whisky-vel, amelyek történetét ismét Katona Csaba, történész mutatja be vicces történeteken keresztül: megismerjük az ital nevének eredetét, kialakulását, fajtáit, azt, hogy mi a különbség az ír és a skót whisk(e)y között. Ugyanakkor ezúttal lesz egy partnere is, aki jóval súlyosabb témákat érint. Aki ugyanis életéről és tapasztalatairól mesél, az nem más, mint Ambrus Attila, a Viszkis. Elmondja például szökése történetét, de főleg azt, hogy miért nem járható út, amit ő egykor választott, hogyan él ma, és milyen módon tudott visszailleszkedni a társadalomba mint törvénytisztelő polgár. Egy vidám kóstoló – történeti kalandozásokkal, komoly gondolatokkal, társadalmi felelősséggel, megfontolandó tanulságokkal.

A Viszkisként elhíresült Attilát sok helyről megkeresik, és különböző helyzetekben kell helyt állnia. – Nyilván a whisky-hez, jó vagy rossz értelemben, van közöm. Az a helyzet, hogy az emberek Magyarországon úgy tudnak beazonosítani, hogy milyen alkoholt ittam korábban, illetve hány bankban jártam. Szóval e kettő közti átjárás kétségkívül a nevemhez köthető. Ezeken az előadásokon nem arra kell számítani, hogy azt fogom mondani, hogyan kell egy bankot kirabolni, hanem arról lesz szó, hogyan lehet újrakezdeni. A beszélgetések egyik alappillére tehát, hogy van visszaút a társadalomba, a másik pedig hogy Katona Csaba nagy tudósa ezeknek az italoknak, és valódi információkat, tudást ad át. A vendégek ezáltal egy kicsit tapasztaltabban térhetnek haza, meg tudják majd különböztetni a whisky-ket, és színes információkkal gazdagodhatnak az eredetüket, történetüket illetően, fűszerezve anekdotákkal. Csaba a tudományos részét juttatja el a közönséghez, én pedig a mellékhatásairól beszélek. A mai napig whiskyt iszom, mivel hagyományőrző vagyok. De nyilván már nem járok bankba – nevetett a ma már keramikusként tevékenykedő Attila, akinek mindennapjait a család körüli teendők színesítik.

A gyereknevelés tölti ki az életem jelentős részét. A jelenlegi helyzet miatt sajnos megszűntek a piacok, nincs mozgásterünk. Viszont ezt pozitívumként is fel lehet fogni családos ember létemre. Az a jó ebben az időszakban, hogy a szeretteimmel többet tudok foglalkozni. Ennek megvan a plusz hozadéka, hiszen látom a kislányomat felnőni, és azt gondolom, hogy ez egy óriási dolog. Ha nem lett volna a vírus, akkor minden hétvégén jártam volna a vidéki piacokra, így viszont részese lehetek a fejlődésének és a napi rutinjának – mesélt a szülői létről, aki arra is kitért, milyen nehézségekkel áll szemben nap mint nap.

Még idő, hogy megszokjam, hogy műsorokban tűnök fel. Hosszútávon nem tudtam, és nem is akartam szélhámos lenni, előbb-utóbb úgyis kiderült volna, hogy milyen ember vagyok. Jelenleg felelősséggel tartozom mind a szűk, mind távoli környezetemben élő emberekért. Rendkívül nehéz egy börtönből kijött személynek talpon maradni, rengeteg akadály gátolja a tevékenységeimet. A magas falat nagyon bonyolult lerombolni, az előítéletekkel szembe kell néznem. De ami jó hír, hogy meg tudom mutatni, innen is van kiút a társadalomba és egy új életre. Az tény, hogy megosztó személyiség vagyok, sokan nem kedvelnek, ami érthető is akár. Ez egy kis ország, és innen az ember nem tud elbújni. Azzal sincs gond, hogyha valaki egy bankrablót nem kedvel, nem fogad el. Viszont én már tisztán élek, és a tükörbe tudok nézni. Többnyire pozitív visszajelzéseket kapok, a bántásokból már jóval kevesebb érkezik. Ami természetes, hogy nem azt méltatják, vagy díjazzák, hogy milyen nagyszerűen kiraboltam harminc bankot, hanem pont azt látják, hogy ma már hétköznapi, munkás emberként élem az életem, amely szimpátiát vált ki az emberekből – mesél.

Ambrus Attila ma már motiválja a környezetét a jobb életre való hajlandóságra. – Tartok inspiráló előadásokat, sőt nemrégiben voltam egy egyházi közösség kerekasztal beszélgetésén, ahol különböző vallási felekezetek képviselői voltak jelen, és meghívtak engem is. Vallásról és bűnökről beszélgettünk. Nagyon sok helyre meghívnak, járok internátus programokra, voltam javítóintézetben, tartok csapatépítő tréningeket cégeknek. Mindig elmondom, hogy én hol rontottam el, és hogyan tudtam visszamászni az igazi életbe. Egyesületek meghívnak, dolgozok együtt ismert színészekkel, közösségi estéket tartunk, amelyek célja bemutatni az emberi sorsomat, és őszintén, nyíltan beszélni ezekről a közösségi találkozókon. Azt látják az érdeklődők, hogy újra lehet kezdeni, van értelme a kétkezi munkának. Rengetegen kérnek tanácsot, keresnek meg. Én nem egy szakértő vagyok, de a saját életemből tudok nekik erőt, útmutatást adni. Megkeresnek olyan szülők is, akiknek a gyerekét börtönbe zárták, és tanácsot tudok adni, hogyan lehet újrakezdeni. Ki szoktam hangsúlyozni, hogy nagyon nehéz, de fontos a szülői háttér és a baráti környezet, hogy megkapják a szükséges segítséget és támogatást. Függetlenül attól, ki mit csinált, mindenkinek jár egy esély! – mondja. A Whisky exkluzív Late Night rendezvényen a vendég Ambrus Attila még bővebben mesél életéről, a visszatérésről – egy különleges helyen, prémium whiskyket kóstolva Katona Csaba tolmácsolásában.

Szóljon hozzá!