ZETApress

hírportál

Magyar szavak a világűrben

Épp 46 éve, hogy az első ember felszállt a világűrbe, Jurij Alexejevics Gagarin 1961-ben csak egyszer kerülte meg bolygónkat, későbbi követői viszont már heteket is odafenn töltöttek. A 450-ik kozmonauta múlt szombaton szállt fel immár második magyarkénz Bajkonurból. Simonyi Károly űrturistaként 13 napot tölt odafenn, jövő hét péntekén érkezik vissza a Földre.

Farkas Bertalan kutatóűrhajós 1980. május 26-a és június 3-a között járt az űrben, így második honfitársunk több időt tölt majd el a pár száz kilométer magasságban. Az elmúlt napokban gyakran beszélgettek egymással rádión. Bercit mintegy száz vadászpilóta közül választották ki a ?70-es évek derekán Magyari Bélával együtt, míg Karcsinál elsődleges szempont volt, hogy meg tudja-e fizetni az űrutazás és a többhónapos felkészülés költségeit. Az Amerikában élő hazánk fia 58 éves tudós és milliárdos, így ez nem okozhatott gondot számára.

Simonyi vagyonát számítógépes programok fejlesztésével érte el. Tudását akadémiai tagsággal hazánkban is elismerték, az MTA külföldön élő tudósainak sorába választotta. Május 7-én lesz idei közgyűlésük, s addigra talán Károly is túl lesz a tartós súlytalanság utáni visszaakklimatizáláson. Jó lenne, ha eljönne a közgyűlésre, mert sok-sok érdekességet mesélhetne magyar kollégáinak űrbéli élményeiről!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyurcsány otthon maradt

Szóljon hozzá!