ZETApress

hírportál

Később éjszakáznak

Novemberben lesz idén a Kutatók Éjszakája! Az eddig megszokott szeptember végi időponttól eltérően idén november 27-28-án rendezik a Kutatók Éjszakája nevű népszerű eseményt – tudatta Grosschmid Péter.

A korábbi években ilyenkor már a regisztráció megnyitására készültek a szervezők, a több ezer program listája várta az érdeklődőket. Idén a koronavírus-járvány felülírta a szokásokat, ezért az Európai Bizottság illetékesei úgy döntöttek, hogy a megszokott szeptember végi időponttól eltérően idén november 27-28-án péntek-szombaton lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Még nem lehet tudni, hogy a járvány terjedése lehetővé teszi-e az esemény sok-sok látogatóval történő megrendezését, ezért részt vevő intézmények – egyetem, kutatóintézet, laboratórium, múzeum, középiskola és sok más – arra is felkészülnek, hogy a világhálón keresztül nyújtsanak élményt a sok ezer érdeklődőnek.

A Kutatók Éjszakáján immár 14 éve szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül ismerkedhet minden korosztály a tudományos kutatás számos új eredményével és módszereivel. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt. Mindemellett a tudomány, a kutatók munkája iránti bizalom megteremtése és fenntartása különösen fontos a világjárvány leküzdése szempontjából is.

Szóljon hozzá!