ZETApress

hírportál

Borkóstoló a Hotelben

A 100 legjobb magyar bor megkóstolható egy helyen, egy este, egy jegy áráért. Szeptember 19-én szombaton rendezik a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazinhoz kapcsolódó Nagykóstolót a Corinthia Hotel Budapestben – tudatta Geri Ádám.

A szeptember 17-én megjelenő Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztóknak pedig igazodási pontot nyújtson a borválasztásuk során. A szeptember 19-én megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstoló szenzációja, hogy ezúttal kóstolható lesz a listában szereplő összes bor.

Teljesen objektív, abszolút skála nem létezik, hiszen a kóstolt bor és a kóstoló személy maga is élő anyag, aminek állapota napról napra változhat. Mi mégis azt gondoljuk, hogy 2020-ban ez a 100 bor érdemli meg leginkább a fogyasztók, az Önök figyelmét, ezek ma azok a borok, melyekre a legbüszkébbek lehetünk, és leginkább bekívánkoznak a vásárló kosarába – olvasható Tábor Istvánnak, a Winelovers márkatulajdonosának a magazinhoz írt beköszöntőjében. A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor listája a lehető legpontosabb képet adja az idén a fogyasztók érdeklődésére számot tartó hazai tételekről. A teszt alapja ugyanis immár évek óta az, hogy a más mérvadó hazai és nemzetközi versenyeken jó helyezést elért borokkal lehet csak nevezni, vagyis a legjobbak mérik össze a tudásukat.

A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin 2020-ban is a tavaly már nagy sikert aratott formátumban, 144 oldalon kerül az olvasók el. Bár középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, a magazin 6, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (illatos fehérbor; rozé; száraz fehérbor; vörösbor; édes bor és pezsgő) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról. A toplistákon kívül izgalmas és friss anyagokkal jelenik meg a kiadvány. A zsűri elnökének felkért Bálint László mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magazin Bock József borászlegenda segítségével felidézi az ágazat rendszerváltás óta eltelt 30 évét, Koch Csaba, az Év Bortermelője a siker receptjéről mesél. Külön melléklet szól a feltörekvő fiatal magyar borászokról, illetve arról, hogy a járvány utáni időszakban a borászatok milyen borturisztikai módszerek segítségével állhatnak minél előbb talpra.

A lényeg, a legjobb 100 bor a szeptember 19-én szombaton 14 órától a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.) megrendezésre kerülő Winelovers 100 Nagykóstolón mutatkozik be, ahol egyetlen jegy áráért kóstolhatják meg ezeket az érdeklődők. A kiállítók a győztes tételeiken kívül további kiváló boraikat is elhozzák, a tanulni vágyok pedig a Winelovers rendezvények méltán nagy sikerű ingyenes Borkollégium Pop-up kurzusain bővíthetik tudásukat. Kérdés-feleletek:

Miért a Winelovers?

A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általuk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül ők szervezték és bonyolították le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, tervezték és szerkesztették a kiadvány tartalmát, 2018 óta pedig a Winelovers 100 – A legjobb magyar bor magazint teljes egészében ők gondozzák.

Milyen tételek kerültek a zsűri elé?

A legszélesebb merítés érdekében a 2019. július 1-je és 2020. június 30-a között lezajlott mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé. Idén a járvány miatt több borverseny elmaradt, vagy későbbi időpontban lesz megrendezve, ezért az említettnél korábbi időszakban sikert elért pincészetek is nevezhettek. Az ajánlást pedig azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. Nevezési díj nem volt; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték csupán a borok mellett.

Kik bíráltak?

A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok, borászok, neves és elismert sommelier-k; közülük többen a Borkollégium oktatói. Zsűritagok: Bálint László (DipWSET nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA társalapítója, a Borkollégium oktatója, a zsűri elnöke), Kielmayer Kristian (DipWSET nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója), Konkoly Mihály (DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője), Mészáros Gabriella (DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója), Petzold Attila (okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója), Harmath Csaba (AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója), Kollár Mariann (DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója), Piskor Fanni (szőlész-borász mérnök, WSET 3 okleveles borszakértő, a Borkollégium oktatója), Blazsovszky Péter (sommelier, gasztronómiai tanácsadó), Angerman László (Head Sommelier, Onyx), Robert Smyth (DipWSET nemzetközi borakadémikus, borszakíró), Kálmán András (DipWSET nemzetközi borakadémikus, a KisBécs és a Fiáker tulajdonosa), Szik Mátyás (örökös magyar bajnok sommelier), Orodán György (DipWSET nemzetközi borakadémikus, sommelier), Kállai Éva (DipWSET nemzetközi borakadémikus), Juhász Annamária (DipWSET nemzetközi borakadémikus, sommelier).

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlott a bírálat?

A két zsűribizottság elé a három kóstolási napon összesen 348 tétel került. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabad-szavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra. A bírálat 2020 júliusában a Borkollégiumban zajlott, professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek szervize mellett.

Szóljon hozzá!