ZETApress

hírportál

100 Szikra Tarnócán

100 Szikra Alkotóhét és házibuli lesz holnaptól szeptember 5-én szombatig Ipolytarnócon – tudatta a KEN!media. A 100 Szikra szabadság, művészet, természet és rock’n roll. Kísérlet, felfedezés, változás és változtatás, áramlás és analóg élmények. Légy jó és tegyél jót!

Ipolytarnóc szeptember első hetében újra átalakul és leveti hétköznapjait, játszótér lesz, üres vászon, csodaország, csillagos ég, zöld mező, máglyatűz, szikrák földje, világok közötti híd, bátorság, élmény és út, kaland, tánc és vidámság!

100 Szikra Alkotóhét 2020

A 100 Szikra ARTWEEK egy alkotóhét művészek, művészeti egyetemek, környékbeli iskolák diákjai és a helyiek közreműködésével, amelynek eredményeként minden évben újabb természetművészeti alkotások és helyi látványosságok születnek. Egyik célunk, hogy Közép-Kelet-Európa első természetművészeti parkját hozzuk létre a Nógrád megyei Ipolytarnócon, melyet évről-évre bővítünk.

A Száz Szikra Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Ipolytarnóc Önkormányzatával összefogásban és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával 2020-ban másodszor szervezi meg művészeti műhely hetét. Idén újabb 3 nagyméretű természetművészeti installáció és több képzőművészeti projekt valósul meg Ipolytarnócon, sok más izgalmas esemény, workshop, kerekasztal beszélgetés, színházi előadás, koncert és program kíséretében.

Természetművészeti projektek alkotói:
Erőss István,Balázs Péter és a Vizuális Művészeti Intézet Eger diákjai
Paradigma Ariadné építészstúdió
a Wovenépítész csapat Szlovákiából

Képzőművészeti projekt:
Vizuális Művészeti Intézet, Eger diákjai
MASZKABÁL, egy hetes törzsi maszk készítő workshop Ipolytarnócon, máglyatűzzel és felvonulással.

2020 Különleges kollaborációk:
Dalszövegíró workshop a Karancskeszi Általános iskolában, Orbán Tamás Artisjus-díjás dalszövegíró vezetésével, profi hangszereléssel és videoklipp forgatással
Design kihívás a Phosphor Prints és az Ipolytarnóci Ősmaradványok csapatával
Teledoboz: szabad asszociációs irodalmi és képzőművészeti játék, ismert írók, képzőművészek és a helyiek bevonásával

100 Szikra Házibuli 2020:
Az alkotóhét végén, szeptember 4-5-én, a faluba érkező érdeklődők előtt is kinyitjuk a kapukat, péntek este kulturális programok várják az látogatókat a Kiss Majorságban, szombaton pedig 16 órától egy máglyatüzes, varázslatos házibulival zárjuk az eseményt a naplementében a Szikra Mezőn, ahol felavatjuk az idei alkotásokat és koncerteken táncolunk pirkadatig. Részletes információ a programról és a házibuliról az esemény Facebook-oldalán!

Célok

Az ARTWEEK mögött álló Száz Szikra Kulturális és Hagyományőrző Egyesületcélja, hogy a művészet eszközeivel erősítse a periférikus települések lakóinak helyi identitástudatát, egymást építő kölcsönhatásokat generáljon a nagyvárosi és a vidéki emberek között, perspektívát és munkát adó projekteket szervezzen a helyi lakosság, különös tekintettel a fiatalok részvételével. – Egy vidéki falu és a nagyváros progresszív közegének találkozása és összhangba kerülése egy lassú folyamat, eddigi tapasztalataink alapján azonban a találkozásokat mindkét részről pozitív változások kísérik. Szeretnénk, hogy minél többen felfedezzék az Ipoly csodálatos vidékét és hogy egyre több barátság és együttműködés kezdődjön a közös munka és szórakozás során – mondta Fenyvesi Zsófia, a 100 Szikra művészeti vezetője.

Szóljon hozzá!