ZETApress

hírportál

Passió Az Év Fagylaltja

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon – idén is megszervezte Az Év Fagylaltja versenyt. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén nem volt megrendezhető.

A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek. A versenyfagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Idén két fordulóban versenyeztek az indulók, régiós elődöntők után a döntőbe jutott fagylaltokat az Ipartestület tanműhelyben kell helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek. Az országos döntőt követően ünnepélyes díjátadó és sajtótájékoztató délután volt a Zila kávéházbeli Krisztina Cukrászdában az Üllői út 452-ben.

Döntős fagylaltok: Mámoros málna, Zöldcitrom egy csipetnyi mentával, Mámoros fügés csoki, Tonka-mogyoró Affogato, Passió-karamell, Törökmézes vanília, Szőke Tündér, Őrült szezám, Arany dió / Noce d’Oro, Modena Kincse, Narancsos kávé, Alföldi angyalbögyörő, Vidróczki.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a kézműves kategóriában 43 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag-gyártók, forgalmazók kategóriájában 19 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A kézműves kategória döntőjébe 13 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Ebben a kategóriában olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek. A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek.

Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:
Aranyérem és az Év Fagylaltja Vándorkupa győztese: Passió-karamell – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred.
Ezüstérem: Törökmézes vanília – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred.
Bronzérem: Modena Kincse – Koncz Andrea, Sissi Kézműves Fagyizó – Gödöllő.
Bronzérem: Zöldcitrom egy csipetnyi mentával – Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás.

Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:
Aranyérem: Ropogós pisztácia sorbet – Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. Nagytarcsa).
Ezüstérem: Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. Budapest).
Bronzérem: Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. Üllő).

A döntős és díjnyertes fagylaltokat a sajtótájékoztatót követően megkóstolhattuk. A kézműves kategória döntős fagylaltjai mellett a céges kategória 19 fagylaltja is kóstolható volt. A nagyközönség ma 17 órától kóstolhatta a fagylaltokat az Üllői úti Zila Kávéházban 250 forint / adag kedvezményes áron.

1 hozzászólás

  1. Kedves Főszerkesztő Úr! Meddig lehet Budapesten megkóstolni a nyertes fagyikat, illetve az adott cukrászdákban mikor lehet hozzáférni? Köszönöm előre is válaszát!