ZETApress

hírportál

Pünkösdi ökumenika

A rossz időre tekintettel a Budavári Mátyás-templomban tartották délelőtt az ökumenikus imaórát a Duna TV kamerái előtt, mert a történelmi környezet, a Kapisztrán téri Magdolna-torony – a reformáció korában protestánsok és katolikusok által is használt templom – romjai nem tették lehetővé a szabadtéri imádkozást.

Igemagyarázattal Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szolgált. Igét hirdetett Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Evangélium hirdetett Varga Norbert érseki szertartó, szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek.

Az egyházi vezetők együtt imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért, a betegeket ellátó orvosokért, ápolókért és hálát adtak Istennek a járvány enyhüléséért. A főpásztorok megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról és imádkoztak a nemzet egységéért.

Erdő Péter arról beszélt: a járvány idején alkalmat kaptunk az Istentől, hogy felfedezzük, mi az igazán lényeges az életünkben. Ezekben a napokban tanúi lehetünk a fokozatos, óvatos újrakezdésnek, de ne ott kezdjük újra, ahol március elején abbahagytuk! – kérte a bíboros.

Bogárdi Szabó István kiemelte: 100 esztendeje szórták szét a magyar népet, 100 esztendeje sok fájdalom közepette kell tanulnunk, miképpen tesz szabaddá az igazság és hogyan ébreszt reményt a kegyelem.

Fabiny Tamás elmondta: pünkösdkor kezdődött az egyház története, ezért különösen fontos, hogy ezen az ünnepen ökumenikus egységben tudunk imádkozni az oltárnál.

Orgonált Bán István orgonaművész. A szolgáló fúvósokat Johann Gyula vezette, szaxofonon közreműködött Pozsár Eszter. Az énektriót Sebestyén Márta, Haraszti Juli és Haraszti Marcsi alkotta. Imádságot mondtak a járvány leküzdésében különösen is szerepet vállaló orvosok, ápolók, szociális munkások és gyógyult betegek. A helyszínen higiéniai okokból csak az előzetese regisztrált korlátozott létszámú gyülekezet lehetett maszkban jelen. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Szóljon hozzá!