ZETApress

hírportál

Mexikói gyermekrajzok

A Mexikói Nagykövetség örömmel tudatja, hogy megnyílt az Alebrijes, képzeletbeli figurák a világban témájú XXIV. Az én Mexikóm Gyermekrajzverseny, a Külföldön Élő Mexikóiak Intézete (IME) kulturális kezdeményezése, melyen 6 és 14 év közötti gyermekek vehetnek részt.

Az évenként megrendezésre kerülő tematikus verseny a világ fiataljai és Mexikó közötti párbeszéd fontos eleme. 2020-ban régiónként és kategóriánként 12 nyertes rajzot díjaz a mexikói zsűri. A beküldött pályázatok közül a kiválasztottak az IME naptárába is bekerülnek, valamint azokat egy vándorkiállítás keretein belül a világ különböző országaiban állítják ki. A 3 kategória a következő: 6-8 évesek; 9-11 évesek és 12-14 évesek. A nyertesek az IME elismerésében részesülnek, melyek a Mexikói Nagykövetség székhelyén kerülnek átadásra. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi évek során voltak magyar díjazottak, minden évben fontos a magyarok részvétele.

A pályázati műveket június 29-én hétfőig lehet eljuttatni a Mexikói Nagykövetségre (1024 Budapest, Rómer Flóris utca 58.) postai úton vagy digitálisan, JPG vagy PNG formátumban a culturalesembhun@sre.gob.mx emailcímre. A rajzok A/3 méretű (297 mm x 420 mm) papírra vagy kartonra készíthetőek, a technika szabadon választható: ecset, akvarell, akril, zsírkréta és bármi más felhasználható.

A határidő lejártát követően a rajzokat a nagykövetség Facebook-oldalán teszik közzé, és nyilvános szavazásra bocsátják – a szavazás 2020. augusztus 22-én szombaton hajnali 01-kor zárul. A legtöbb szavazatot kapott rajzok a mexikói zsűri elé kerülnek, amely a rajz témája és minősége alapján dönt a nyertesekről. Az eredményeket az IME weboldalán és a közösségi oldalakon teszik közzé augusztus 31-én hétfőn.

Mik az alebrije figurák?

A Colegio de México Mexikói Spanyol Szótára szerint, az alebrijek kézműves szobrok, általában kicsi méretűek, nagyon színes papírból, kartonból vagy kopálfaból készültek, amelyek rendszerint fantasztikus állatokat ábrázolnak. Az alebrije szó a mexikói kézműves, Pedro Linares López alkotása, aki 1930. körül Mexikóváros környékén pinata készítéssel foglalkozott. Lázálmai során látomásai voltak ezekről az állatokról, amelyek a hüllők, madarak, rovarok, sárkányok, lovak, és macskák különféle tulajdonságait ötvözik egyetlen, többszínű lényben.

Szóljon hozzá!