ZETApress

hírportál

NEK jövőre halasztva

Jövő szeptemberben tartják meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten, az esemény pontos időpontjáról néhány nap múlva döntenek – mondta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek az M1-en ma délután.

A bíboros azután nyilatkozott, hogy Matteo Bruni szentszéki szóvivő bejelentette, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják az eredetileg idén szeptemberre tervezett kongresszust. Vatikánvárost, így a Szent Péter-bazilikát és a Szent Péter teret március 11-én lezárták. Azóta Ferenc pápa a szentmiséket és az audienciákat is hívők nélkül tartja meg, internetes közvetítéssel. A Vatikán működésének részleges újraindításáról a pápai állam az olasz kormánynak az óvintézkedések fokozatos feloldásáról a következő napokban várható döntései alapján határoz.

Erdő Péter hangsúlyozta: Ferenc pápa döntését körültekintő mérlegelés előzte meg. A Szentszék saját egészségügyi szervezete tanulmányozta a nemzetközi járványhelyzetet, és ezt követően határoztak arról, hogy a következő két-három év nemzetközi eseményeit elhalasztják, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek emiatt átfedésbe egymással.

Az első programot, a budapesti NEK-et 2021-re, a 2021-re tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, a 2022-re tervezett Ifjúsági Világtalálkozót pedig 2023-ra helyezték át. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a jövő szeptemberi budapesti kongresszusra már nem lesz egészségügyi kockázata a találkozónak, helyreáll a közlekedés, és az emberek lelkébe is visszatér az optimizmus.

Az eredetileg 2020. szeptember 13-tól 20-ig tervezett kongresszusra csaknem 100 országból több mint 50 ezer ember regisztrált. A záró misére Ferenc pápát is várták, részvételének szervezése már előrehaladott állapotban volt, a belvárosi Szent István-bazilika előtt pedig világóra jelzi a kongresszus eredeti időpontjáig hátralévő időt.

A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek. A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg. Hazánk második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938. májusban Budapesten megtartott 34. NEK Hősök terei záró szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

Szóljon hozzá!