ZETApress

hírportál

MineBudapest 2020

Budapest a karantén ideje alatt is épül a virtuális térben. Szent László Kórház, Károlyi kert, Szabó Ervin Könyvtár és a Kecskeméti utca szerepel a MineBudapest legújabb pályázatában, vagyis ezeket lehet megépíteni május 10-én vasárnapig a virtuális térben, a Fővárosi Önkormányzat gyerekeket célzó online programjában.

A karantén időszakában is folytatódik Budapest felépítése a világ egyik legnépszerűbb online játékterében, a Minecraftban, 6-15 éves gyerekek és fiatalok bevonásával. A Fővárosi Önkormányzatnak ezzel a programmal az a célja, hogy a gyerekek játékos formában, az általuk már jól ismert online világban mozogva fedezzék fel és ismerjék meg Budapest egyes városrészeit, nevezetes épületeit, vagy akár a közvetlen lakókörnyezetüket.

A Károlyi kert, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Kecskeméti utca mellett a Szent László Kórház főépületének megépítését a jelenlegi helyzetre való tekintettel választották, hogy így is kifejezzék köszönetüket az egészségügyben és az adott kórházban dolgozó orvosoknak és nővéreknek – tudatta Berkes Orsolya, Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Most még fontosabb, hogy a gyerekek otthon maradjanak, ezért is időzítettük erre az időszakra ezt, az egyébként nyárra és őszre tervezett programot. Természetesen az online oktatás után javasoljuk csak az építkezést a gyerekeknek, vagy a hétvégéken. Ugyanakkor ezt a foglalatosságot is felfoghatjuk egyfajta tanulásnak, hiszen megismerik Budapestet, azon belül a kiemelt építészeti remekműveket, utcákat és azok történelmét, valamint a kort, amikor mindez a valóságban megépült, létrejött. A fiatalok egyaránt profitálhatnak a jövőben ezáltal, hogy adaptálhatják a várost online is – mondta el Faix Csaba, a BVA ügyvezetője.

A résztvevőknek az 1:1 méretarányban történő építkezéshez előzetesen fel kell mérniük és meg kell ismerniük az általuk kiválasztott terület, illetve épület méreteit, jellegzetes jegyeit. Ehhez a weboldalukon kapnak segítséget, de a cél az, hogy ők maguk kutassanak és nézzenek utána az építészeti sajátosságoknak. A világ számos városa mellett így hamarosan bejárhatóvá, megismerhetővé válik Budapest is ebben a térben. A játékkal továbbra is minél több fiatalt szeretne a Főváros megszólítani, ezért ismert hazai YouTube videós gamerek bevonásával folyik a népszerűsítés és a kommunikáció. ZsDav, DoggyAndi, IceBlueBird és Chabinho is a szakmai zsűri tagjai, az ő segítségükkel kerülnek kiválasztásra az elkészült, és a weboldalra feltöltött építmények közül azok, amelyek végül teljessé teszik MineBudapest világát.

A legújabb pályázat húsvét előtt startolt, az építményeket pedig május 10-ig lehet feltölteni a MineBudapest weboldalára, ezt követően a videósok bírálják el, és választják majd ki a legjobbnak ítélt épületeket. Az első három legügyesebb építész idén is díjazásban részesül; az erkölcsi elismerésen kívül olyan értékes nyereményeket kapnak a munkájukért, mint billentyűzet, hordozható hangfal, egérpad és ajándékcsomag.

A Minecraf

2009-ben a svéd származású Markus (Notch) Persson találta ki, és megalapítva a Mojang céget fejlesztették le a kreatív játékot. A hivatalos megjelenési dátuma: 2011. A Minecraft 2014-re a legkelendőbb számítógépes játék, amit ebben az évben a Microsoft megvásárolt a fejlesztő cégtől. Mára több, mint 144 millióan játszanak vele különböző platformokon, így a világ második legnépszerűbb videó-játékává vált a Tetris után. A Minecraftban háromdimenziós kockákból álló blokkok alkotta világban mozoghatunk, a különböző színű és textúrájú kockák jelenítik meg a különféle nyersanyagokat. A sziklákat, fákat, érceket felhasználva tudnak a játékosok építkezni és világokat létrehozni. Gamer szakzsargonnal nyílt játékterű (open world), úgynevezett sandbox játék, ahol nincs kötött játékmenet, a játékos gyakorlatilag azt csinál, amit akar, és többféle módban játszható. A játékot lehet egyedül, vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt is játszani, szervereken.

Szóljon hozzá!