ZETApress

hírportál

Attila karanténkoncertje

Vers-megzenésítésekkel készül Dóka Attila a holnapi magyar költészet napjára. Április 11-e jeles nap a naptárunkban. A magyar költészet napján József Attila és Márai Sándor születésnapját ünnepeljük, manapság viszont csak a koronavírus-járvány megjelenése előtti és utáni időszakról beszélünk.

2020 márciusa előtt a színházak, művelődési házak, iskolák lázasan készülődtek erre napra, de ma már zárva vannak az épületek. Az internet azonban új ajtókat nyitott meg, és a költemények, felolvasások, versek megzenésített soraitól hangos az online felület és az elektronikus média. Az irodalmat szeretők nem hallgatnak, csak átköltöztek a színházból, iskolából saját otthonaikba.

Így tesz Dóka Attila is, aki először vers-megzenésítéseivel hívta fel magára a figyelmet. Négy évadon keresztül láthattuk a József Attila Színház irodalmi színpadán, 2015-ben jelent meg Vers-megzenésítések I. című nagylemeze, két alkalommal is elhozta a József Attila Vers-Dal Fesztivál különdíját, majd a Bethlen Téri Színházban önálló színházi estekkel örvendeztette meg közönségét.

A kijárási korlátozás által négy fal közé kényszerült művész a technikát hívta segítségül, és otthonából mini karanténkoncertekkel oldotta a korlátozás okozta feszültséget. Azt vallja, hogy A zenének szólnia kell! Április 11-én a nagyszombati magyar költészet napján immár 10. alkalommal ül kamera elé, és jelentkezik be élőben a Facebookon. Egy személyben gitározik, énekel, dobol, looper pedáljával pedig szinte egy egész zenekart próbál pótolni. Hiszen a karanténkoncertek lényege, hogy mindenki maradjon otthon. A zenészek is. És hacsak nem egy háztartásban él a zenekar, akkor egyenként oldják meg a közönség szórakoztatását.

A nonprofit kezdeményezés szépen elterjedt, a profi szervezést és technikát nélkülöző bevállalás azt mutatja meg, hogy egy hajóban evezünk. A művésznek is, a nézőnek is otthonában kell kibírni ezt az időszakot. A művésznek viszont fontos feladata van, missziót teljesít. Egy fél órára, órára elvonja a figyelmet a fárasztó mindennapokról, mert csak együtt sikerülhet! – tudatta Sárréti Anita PR menedzser.

Szóljon hozzá!