ZETApress

hírportál

Megvannak az önkéntesek!

Lezárult a szavazás: ők lettek a Jószolgálat-díj idei önkéntesei! Minden eddigi várakozást felülmúlt az idei Jószolgálat-díj közönségszavazásának részvételi aránya. Az önkéntes kategóriák jelöltjeire összesen több mint 17 ezer szavazat érkezett március 02-12-e között – tudatta Vadas Henrietta PR asszisztens.

Az év önkéntese Molnár Imréné lett, a közösségi kategória nyertese pedig A kívánság. Az egyéni kategória esetében a kis szavazatkülönbségre való tekintettel Puskás Kata Szidónia Különdíjban részesül. Az önkéntes közösség jutalma egymillió forint, míg az egyéni díjazottaké külön-külön fél-félmillió forint.

Az önkéntesen végzett szociális munka egyéni jelöltjei közül a legtöbb szavazatot Molnár Imréné kapta. Molnár Imréné nyugdíjba vonulásáig a Paksi Atomerőmű Vállalat területén dolgozott darusként, viszont a segíteni vágyás mindig ott munkált benne. 2002-ben kezdte a segítő tevékenységet, amikor karácsony közeledtével Paks egy kis terén magához hívta a város hajléktalanjait és szegényeit, hogy megvendégelje őket az általa készített meleg étellel.

Az évek során egyre több támogatója akadt a városban, így az egyéni akcióként indult kezdeményezésből megszületett az Önzetlenül Segítők Paks Nonprofit Alapítvány. Egy vállalkozó az alapítvány rendelkezésére bocsátott egy épületet, ahol jelenleg már heti két alkalommal készül meleg étel azok számára, akiket addig az utcán láttak vendégül. Az étel mellett ruhákat, tartós élelmiszert, bútort és mások által már korszerűtlennek ítélt háztartási gépeket is gyűjtenek és adnak tovább a rászorulóknak. A segítség keretei mára már túlnyúlnak Paks határain, mivel a környező településeken élők is igénybe veszik segítségüket. Molnár Imréné folyamatosan bővíti tevékenységei körét, az elmúlt években életmód-tanfolyammal is igyekezett a rászorultak segítségére lenni.

A szavazásra felterjesztett közösségek közül A kívánság került ki nyertesként. A kívánság program egy miskolci eredetű karitatív kezdeményezés, amelyet Zaveczki Tibor alapított azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekeknek. A programban való részvételre szabadon lehet jelentkezni, ezt követően a csapat titokban választja ki azt a szerencsés gyermeket, akinek valóra válik egy kívánsága.

Úgy gondolják, hogy a beteg gyerekek gyógyulását nem a tárgyak, hanem az örömteli pillanatok segítik, így nem tableteket vagy mobiltelefonokat ajándékoznak, hanem élményt adnak. Olyan álmokat váltanak valóra, amelyek egy-egy betegséggel küzdő vagy kifejezetten nehéz körülmények között élő gyermeknek segítenek átvészelni a legnehezebb időszakokat. A nemes célok elérését kezdetben önerőből, időt és energiát nem kímélve finanszírozta a csapat, ezen szeretnének változtatni, és mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy részese legyen a csodának. Videóblogjukon pedig be is mutatják, hogyan teljesítik a gyerekek leghőbb vágyait.

Az egyéni kategória esetében a kis szavazatkülönbségre való tekintettel a Twickel-Zichy Mária Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy különdíjban részesíti Puskás Kata Szidóniát, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnökét. Puskás Kata Szidónia 2018 januárjában hozta létre az egyesületet azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a látássérült személyekre, és hogy minél szélesebb körben hozzáférhető tegye a számukra készített hangoskönyveket. Országokon átívelően közel nyolcszáz önkéntessel dolgozik együtt, karöltve a Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetségével.

Az indulás óta már több mint hatszáz kötetet készítettek el, amely a jelenlegi hangoskönyvtári állomány valamivel több mint tíz százalékát teszi ki. Kata az egyesület elnökeként nagy hangsúlyt fektet a kulturális akadálymentesítésre, hiszen nagyapja, Bodor Tibor színművész önkéntesen, egymaga közel 530 kötetet olvasott fel a látássérülteknek színházi és egyéb munkái mellett. Kata rendszeresen szervez szemléletformáló vaksötét koncerteket. A koncerteken és az egyesület munkájában is részt vesznek látássérültek, akik szintén önkéntesen segítik más látássérült emberek életminőségének javítását.

A jelenlegi bizonytalan helyzet miatt a május 19-re tervezett díjátadót elhalasztják, ezáltal pedig későbbre tolódik az eredményhirdetés is! A hivatásos kategóriákról nyáron hirdetnek eredményt. További részletekért látogasson el a Jószolgálat-díj weboldalára, vagy kövesse munkájukat a Jószolgálat-díj közösségi oldalán!

Szóljon hozzá!