ZETApress

hírportál

Zselici meglepetés

Több mint fél-százezer vendég a Csillagparkban: az idén öt éves Zselici Csillagpark a napokban köszöntötte 55.555. vendégét. A szerencsés látogató a pécsi Fackelmann Csilla lett, aki Mosoni Lászlótól, az intézmény vezetőjétől vehetett át meglepetés ajándékot – tudatta a SEFAG Zrt.

2015 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a zselici erdőben épített csillagvizsgáló és ismeretterjesztő látogatóközpont. A helyszínválasztás nem a véletlen műve volt. A terület a rendkívül alacsony fényszennyezésnek köszönhetően ideális helyszín az égbolt megfigyelésére. Éjszakánként több ezer csillagot láthatunk a fejünk felett, sokszorosát annak, ami a települések közelében észlelhető. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zselic néhány évvel korábban Európában az elsők között nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kitüntető címet.

A park területén a védett zselici erdőt gondozó SEFAG Zrt. beruházásaként épült meg a csillagvizsgáló. A komplexum, amelynek része a planetárium és a holdkőzetet is őrző meteorit-gyűjtemény, mára a környék legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetességei közé emelkedett: iskolai csoportok, nyaraló családok és a Zselicben kirándulók egyaránt szívesen keresik fel.

Az ötéves évfordulót megünnepelendő számos meglepetésre készülhetnek a vendégek az év során. Ezek nyitányaként a napokban az 55.555. látogatót köszöntötték a csillagvizsgáló falai között. Fackelmann Csilla a barátjával érkezett Pécsről és első alkalommal járt a létesítményben. A távcsöves égbolt-megfigyelés és a meteorit kiállítás azonban olyannyira elnyerte a tetszését, hogy szeretne később visszatérni. A szerencsés látogatónak Mosoni László csillagász, a Csillagpark igazgatója adott át emléklapot és ajándékcsomagot. A Csillagpark látogatószáma rendre meghaladta az évi tízezer főt, a jubileum alkalmából pedig várhatóan tovább emelkedik idén.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Kardosfa Hotelt, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Szóljon hozzá!