ZETApress

hírportál

Közös bringázás Ausztriával

A Szombathelyi TDM Szervezet gondozásában 2018-2020. között zajló kínálatfejlesztés eredménye a VELOREGIO, ami kerékpáros útvonal-ajánlatokkal és hozzájuk kapcsolódó kerékpárosbarát szolgáltatásokkal, kulturális és természeti látnivalókkal gazdagítva várja az osztrák-magyar határtérségbe látogató kerékpáros turistákat.

A VELOREGIO AT-HU 064 Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban című pályázat az INTERREG V-A Ausztria- Magyarország Program 2014 – 2020 felhíváson nyert el három évre szóló támogatást. A fejlesztések összértéke 1.185.840 euró, melynek 85%-át az Európai Unió, 10%-át pedig a magyar állam finanszírozza tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Hungexpo A-pavilon 310-B2 standján.

A tevékenységek megvalósításában három osztrák és három magyar szervezet vesz részt. Vezető partner: Regionalentwicklung Oststeiermark (A), további partnerek: Tourismusverband Region Oberwart (A), Wiener Alpen (A), Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szombathely (H), Vas Megyei Önkormányzat (H), Kőszeg Város Önkormányzata (H) – mondta el Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője és Tóth Kálmán, Szombathely MJ Város Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sportbizottság elnöke.

Nem az első közös osztrák-magyar kerékpár-turisztikai pályázatról van szó, hiszen korábban az Oberwart Turisztikai Egyesület, Narda önkormányzata és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. már sikeresen zárt egy kerékpáros fejlesztést. A jelenlegi projekt az akkor elindított program tovább-gondolása, kiterjesztése, térben és szakmai tartalmában egyaránt. Az új együttműködés különlegessége a projekt által érintett terület nagysága, mely feltételezte a partnerek összefogását, térségi szintű szemléletét, mind a magyar, mind az osztrák megvalósítók részéről. Valóban országhatárokon átívelő útvonalajánlatok, közös és egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetése, közös kerékpáros túravezető képzések valósultak/ valósulnak meg 2020. év végéig.

A kerékpáros turizmus a legnagyobb ütemben fejlődő turisztikai ágazat, ami összekapcsolja a sporttevékenység iránti igényt a regionális természeti- és kulturális örökség egyedi felfedezésének lehetőségével. Ausztria és Magyarország határtérsége, a hegyek és alföldek adta tájképi sokfélesége, természeti és kulturális gazdagsága ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson. A kerékpáros turizmus fejlesztése a határon átnyúló együttműködés intenzitásának növelését és az értékesítési lánc valamennyi szereplőjének professzionalizálását igényli. A VELOREGIO projekt biztosítja a régió számára ennek feltételeit.

Szombathelyi TDM szervezet a térségi kerékpáros kínálat fejlesztésében

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szombathely és térsége TDM szervezete, mint projektmegvalósító partner feladata, hogy Vas megye területén turisztikai szolgáltatókat vonjon be a létrejövő kerékpár- turisztikai kínálatfejlesztésbe és kerékpárosbarát minősítési rendszerbe, majd népszerűsítse a létrejövő kínálatot. Ennek érdekében 2019-ben road-show-szerűen bejárta Vas megyét, olyan turisztikai szolgáltatókat és attrakciókat szólított meg, akik lehetőséget látnak a kerékpáros turizmusban, vagy éppen ezen célcsoportra fókuszálnak. Szombathelyről és térségéből kiindulva, Kőszegen, Bükfürdőn, Sárváron, Celldömölkön és a Ság- hegy térségén át, Körmenden, a Vasi- hegyhát Rába-mente területén egészen Szentgotthárdig és az Őrségig bezárólag szállásadókat, vendéglátóhelyeket, kalandparkokat, múzeumokat és kiállítóhelyeket, arborétumokat, fürdőket vont be a VELOREGIO kerékpáros kínálatba.

Szakképzett kerékpáros túravezetők

A VELOREGIO kerékpáros útvonalakhoz szakképzett segítőt, túravezető is igényelhető. Az osztrák VAVÖ, vagyis a Verband Alpiner Vereine Österreichs képzési rendszerében professzionális, nemzetközi licensszel rendelkező kerékpáros túravezetőket képeztünk két alkalommal, akik alkalmasak egyéni kerekezők és kerékpáros csoportok vezetésére, valamint nálunk elsőként, speciális igényűek (fogyatékkal élők) vezetésére is.

VELO-TOUR határon átnyúló kerékpáros túra

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szervezésében a projekt zárásaként 4 napos, sajtó-nyilvános határon átnyúló kerékpártúra keretében bejárjuk a VELOREGIO projekttérséget és meglátogatjuk a térség kiemelt turisztikai szolgáltatóit és TOP turisztikai attrakcióit, amelyek szerepelnek a VELOREGIO kerékpár-turisztikai kínálatban. A nagyközönség előtt is nyitott túra célállomása Szombathely Fő tere lesz 2020. szeptember 22-én kedden az Európai Autómentes Nap rendezvényén lesz.

Kerékpáros szakaszfelelősök tréningje

A VELOREGIO projektpartnerek arra törekedtek, hogy a pályázat lezárása után is fennmaradjon a létrehozott kerékpár- turisztikai kínálat, ezért az ajánlott túraútvonalakat önkéntes szakaszfelelősök fogják egy meghatározott szempontrendszer szerint, meghatározott időszakonként felülvizsgálni. Ennek célja, hogy mind a helyben élők, mind a kerékpáros turisták zavartalan módon kerekezhessenek az útvonalakon. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ezirányú képzésben részesíti az önkéntes alapon jelentkezőket.

Új kerékpáros túraajánlatok és túraútvonalak:

A határtérségben fellelhető kulturális és természeti attrakciók érintésével új kerékpáros túraútvonalakat alakítottak ki a projektpartnerek, melyek rácsatlakoznak a térséget átszelő európai, Eurovelo 13 és az Eurovelo 14 kerékpárútra. A fejlesztés során külön célcsoportkén kezelték a túrakerékpározókat, a hegyi- és a versenykerékpározókat.

Szóljon hozzá!