ZETApress

hírportál

Elfuserált vendégfogadás

Szeretettel meghívjuk a hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyének, a Hagyomány&Evolúciónak döntőjére, vasárnap 13 órára a Gerbeaud Házba (Bp. V. Vörösmarty tér, bejárat a Dorottya u. felől), egy sajtótájékoztatóval egybekötött csúcsminőségű ételkóstolóra.

Vasárnapi ebédről lévén szó, a verseny szervezői örömmel veszik, ha a rendezvényre partnere, családja is elkísérik ? tudtuk meg hétfői meghívójukból. A rendezvényen ? melyet tegnap beharangoztunk ? mi is megjelentünk.

Már előre regisztráltunk, de a bejáratnál ennek különösebb jelentősége nem volt. Bárki bemehetett, aki épp arra járt és újságírónak vallotta magát. Nem számított, írt-e már korábban, van-e mögötte szerkesztőségi háttér. Lényeg a határozott fellépés volt, meg a névjegy egy sosem létezett munkahellyel.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a selejtezőt októberben tartották ? témája a ?sertés háromféleképpen? volt ?, és az ott elkészített ételek bebizonyították, hogy a magyar gasztronómia megújulása kézzel fogható. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatták be tudásukat. Hatan délelőtt főztek, míg a másik hat szakács délután fél 1-től fél 4-ig munkálkodott.

Megtudtuk, hogy az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Az I. díj: egymillió forint, II. díj: ötszázezer forint, III. díj: kétszázötvenezer forint. A világhírű, párizsi Lenőtre iskola igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet a Lenőtre iskolában mintegy kétezer euró értékű mesterkurzuson és elfogadta a meghívást a zsűribe. Az École Lenőtre a világ nagy szakácsképző intézetei közé tartozik, alapképzéstől a mesterkurzusig tartanak itt tanfolyamokat, a világ legnevesebb szakácsai vesznek részt munkájukban.

A Gerbeaud-ban megrendezésre kerülő döntő nyilvános, a közönség által látogatható volt regisztrációval. A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített kivetítőkön is közvetítették. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehetett kóstolni ugyanitt, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj pörkölt, házi fánk, stb, amelyeket a legjobb éttermek készítettek.

A 12 döntős hazai versenyző

Molnár Gábor, aki a selejtező időpontjában a pécsi Enoteca Corso konyhafőnöke volt; Horváth Szilveszter, La Maréda, Győr; Sárközi Ákos, Alabárdos; Széll Tamás, Onyx Budapest; Győrffy Árpád, Alabárdos Budapest; Fodor Sándor, Solier, Gödöllő; Wolf András, Boscolo, Budapest; Domján Richárd, Bock Bisztró, Budapest; Kripolszki István, KOGART, Budapest; Krámer László, Alabárdos, Budapest; Csonka Gergő, Mandula Étterem, Villány; Varju Viktor, Bock Bisztró.

Kóstolni csak kóstolójeggyel lehetett, s ez alól a sajtó sem volt kivétel. A gondot csak az okozta, hogy ebből keveset kaptak a szervezők, így a később ? de még jóval 1 óra előtt ? jövőknek már nem jutott. ? Ne búsuljanak, mindjárt hozunk! ? ígérték, de ez csak ígéret maradt. Így aztán be kellett érnünk a sajtótájékoztatón kirakott néhány szendviccsel, sütivel és gyümölccsel.

A ?nemzetközi? sajtótájékoztatón a zsűri francia tagja sem szót, sem kérdést nem kapott. Nehéz is lett volna nyilatkoznia, mert tolmács sem ült mellette, s neki se fordították a teremben elhangzottakat. Annyi baj legyen, sokakat amúgy is csak az ebéd érdekelt! A pici süteményes asztalnál tömegjelenetek zajlottak. Többen nem értettük, miért ott tálaltak, miért ilyen pici helyre zsúfolták a finomságokat? Akadt, aki azért méltatlankodott, hogy megint itt a brigád, a ?büféújságírók? gyülevész hada. Ők azok, akik mindig csak esznek, de sosem kérdeznek.

A ?kenyérharc? megvívása után aztán a pincébe, a sörözőbe mentünk, de kóstolójegy híján ott már csak nézhettük a tömeget. (A hely is csak szájhagyomány útján terjedt, a szervezők elfelejtették közölni!) Mivel a közönség is itt fogyaszthatott, szép számmal voltak odalenn. A jegyeket a bejáratnál lehetett megvenni, de a szervezőknek eszébe sem jutott, hogy a később, de még időben érkező újságíróknak ígéretükhöz híven adjanak belőle.

Ahhoz képest, hogy családi ebédre hívtak mindnyájunkat, ezen a délutánon nagyon rossz házigazdának bizonyultak. Annyi baj legyen, vasárnap lévén ? ha kicsit megkésve is ? otthon végre jól megebédelhettünk a családi asztalnál! Ennek is megvolt az előnye: így legalább nem vághatja senki a képünkbe, hogy anyagi haszonszerzésért tudósítottunk!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Különdíjak a szakácsoknak | ZETApress

Szóljon hozzá!