ZETApress

hírportál

Székelyföldre vonaton

Idén is elindul a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat 2020. május 29-én pénteken indul és június 1-jén Pünkösdhétfőn érkezik vissza – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. A pünkösdi Boldogasszony Zarándokvonatról idekattintva olvashatók.

A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. A Kárpát-Európa Utazási Iroda 2008-ban szervezett először vonatos utazást a csíksomlyói búcsúba, 2010 óta pedig már két zarándokvonatot küld Csíksomlyóra.

A Csíksomlyó Expressz már 28-án éjfél előtt elindul Szombathelyről, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapest – Keleti pályaudvarra, ahol a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat össznemzeti zarándokvonatként együtt indul 29-én hajnali fél 5-kor Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé.

A zarándokok a nagyváradi és kolozsvári ünnepségek után, Kalotaszegen át érkeznek Székelyföldre. Szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak.

Az ezeréves határról visszajövet a Csíksomlyó Expressz zarándokai részt vesznek Gyimesközéplokon a Pünkösdi Forgatag nevű magyar-székely-csángó találkozón, ahol megemlékeznek a 100 éve aláírt trianoni békediktátumról. A zarándokok ezután átadják a Böjte Csaba ferences szerzetesnek – a zarándoklat fővédnökének ? a gyermekotthonai javára gyűjtött adományaikat.

A programot Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertje zárja, aki most is énekelt nekünk a Keleti pályaudvar üzleti várójában. A két vonaton – az előző évekhez hasonlóan – 1100 zarándok utazik majd. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijaiban hangosítás van, így a vonaton utazó idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják majd a zarándokokat a látnivalókról. A vonton büfékocsi működik, ahol autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat. Székelyföldön 200 házigazda várja a vendégeket.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután minden év pünkösd szombatján odazarándokolnak.

Szóljon hozzá!